ZdG: Cariera, averea și dosarele celui mai mediatizat procuror – Adriana Bețișor

În 2015, Adri­ana Beţi­şor, pro­cu­rora care, la 30 de ani încă neîm­pli­niţi, a reu­şit cea mai răsu­nă­toare con­dam­nare din isto­ria R. Mol­dova, cea a unui ex-premier, s-a căsă­to­rit cu şeful inte­ri­mar al Dire­cţiei Anti­fra­udă a Inspec­to­ra­tu­lui Fis­cal Prin­ci­pal de Stat, ajuns în fun­cţie la mai puţin de un an de la reţi­ne­rea în fla­grant a fos­tu­lui şef al aces­tei dire­cţii.

Întâm­plă­tor sau nu, din gru­pul de pro­cu­rori care s-au ocu­pat de acel dosar, la etapa ini­ţi­ală, a făcut parte şi Adri­ana Beţi­şor. La nuntă, cei doi soţi fun­cţio­nari au adu­nat nu mai puţin de un milion de lei (!), sau, mai exact, 31 de mii de euro, 11,5 mii USD şi 170 mii de lei, se arată într-o investigaţie a publicaţiei Ziarul de Gardă.

Tot în 2015, acu­za­toa­rea de stat a intrat în pose­sia unui auto­mo­bil nou, Skoda Octa­via, fabri­cat în ace­laşi an. „Mașina apa­rţine unei per­soane ple­cate peste hotare şi care mi-a dat drep­tul să o folo­sesc”, sus­ține Beți­șor.

Cu un sta­giu de exact 5 ani de muncă, astăzi, Adri­ana Beţi­şor ges­tio­nează dosare cu nume mari şi cu fra­ude de sute de mili­oane de lei, fiind prac­tic cel mai medi­a­ti­zat anga­jat din Pro­cu­ra­tură. Aceasta a ajuns în fun­cţia de pro­cu­ror în cadrul Pro­cu­ra­tu­rii Anti­co­ru­pţie (PA) în iunie 2011, ime­diat după ce a absol­vit Insti­tu­tul Naţio­nal al Jus­ti­ţiei (INJ), spe­cia­li­ta­tea pro­cu­ror.

2011: Absolventă a INJ şi angajată în Procuratura Anticorupţie

Adri­ana Beţi­şor a fost numită în fun­cţia de pro­cu­ror în cadrul PA, prin ordi­nul pro­cu­ro­ru­lui gene­ral Vale­riu Zubco, la 14 iunie 2011.

În pre­a­la­bil, la 7 iunie 2011, Beţi­şor, împre­ună cu alţi doi colegi de la INJ, Dumi­tru Obadă şi Octa­vian Iachi­mo­vschi, au par­ti­ci­pat şi câş­ti­gat con­cur­sul anu­nţat de Con­si­liul Supe­rior al Pro­cu­ro­ri­lor (CSP) pen­tru ocu­pa­rea fun­cţi­i­lor vacante de pro­cu­ror în cadrul PA. Cei trei can­di­daţi, con­form legii cu pri­vire la Pro­cu­ra­tură, fiind absol­venţi ai INJ, au fost admişi la con­curs fără susţi­ne­rea exa­me­nu­lui de capa­ci­tate, în baza note­lor din ates­ta­tul de absol­vire al INJ, acolo unde Adri­ana Beţi­şor avea indi­cată media gene­rală – 9,76.

2015: Nunta cu venituri de un milion şi automobilele noi

Anul 2015 a fost unul bene­fic pen­tru Beţi­şor, nu doar sub aspect pro­fe­sio­nal. În octom­brie 2015, într-un local select din Chi­şi­nău, aceasta s-a căsă­to­rit cu Dumi­tru Şubin, şef inte­ri­mar al Dire­cţiei Anti­fra­udă şi inves­ti­gare fis­cală din cadrul Dire­cţiei gene­rale con­fir­mare fis­cală a Inspec­to­ra­tu­lui Fis­cal Prin­ci­pal de Stat (IFPS). Deşi decla­ra­ţi­ile cu pri­vire la veni­turi şi pro­pri­e­tate pen­tru 2015 ale pro­cu­ro­ri­lor, dar şi ale anga­ja­ţi­lor fis­cali încă nu sunt publice, în urma unor soli­ci­tări adre­sate CNI, ne-au fost pre­zen­tate decla­ra­ţi­ile de avere ale celor doi fun­cţio­nari pen­tru 2015. Din ele aflăm că, în urma cele­bră­rii căsă­to­riei, Adri­ana Beţi­şor şi Dumi­tru Şubin au obţi­nut un venit de apro­xi­ma­tiv 1 milion de lei, mai exact: 31 de mii de euro, 11,5 mii USD şi 170 de mii de lei.

Tot din decla­ra­ţia cu pri­vire la veni­turi şi pro­pri­e­tate pen­tru ace­laşi an aflăm că Beţi­şor a ridi­cat un sala­riu de 96,3 mii de lei, care a fost cu aproape 10 mii mai mare decât al soţu­lui său de la Fisc. În 2015, în sep­tem­brie, cei doi soţi au vân­dut un apar­ta­ment, obţinând un sfert din valoa­rea aces­tuia, res­pec­tiv, 70,6 mii de lei. Tot­o­dată, în decla­ra­ţia pen­tru 2015, Adri­ana Beţi­şor indică un apar­ta­ment de 74 m. p., pe care cei doi soţi îl au „în folo­sinţă” în urma unui con­tract de inves­ti­ţii din anul 2014.

Dosare de rezonanţă fără finalitate şi glontele din fereastră

Din 2012, Adri­ana Beţi­şor a deve­nit ges­tio­nara mai mul­tor dosare de rezo­nanţă. În iulie 2012, presa scria că ea a con­dus gru­pul de pro­cu­rori care au efec­tuat per­che­zi­ţii în ofi­ci­ile unor firme din reţeaua omu­lui de afa­ceri Vea­ce­slav Pla­ton. Un an mai târ­ziu, tot ei i-a fost încre­dinţat dosa­rul inten­tat omu­lui de afa­ceri Leo­nid Vol­ne­anschi, patro­nul fir­me­lor care ges­tio­nează busi­ne­s­sul „Elat” din Chi­şi­nău. În mai 2013, Vol­ne­anschi a fost adus la Cen­trul Naţio­nal Anti­co­ru­pţie (CNA) pen­tru audi­eri, dosa­rul fiind ini­ţiat pen­tru escro­che­rie în pro­porţii deo­se­bit de mari. În decem­brie 2013, cauza a fost înce­tată, din lipsa infra­cţiu­nii.

Tot în 2013, Adri­ana Beţi­şor, con­form pre­sei, a ges­tio­nat dosa­rul penal pe numele lui Boris Focşa, fost minis­tru al Cul­tu­rii, sus­pec­tat de impli­care în vân­za­rea ile­gală a edi­fi­ci­i­lor (monu­mente isto­rice) din str. M. Emi­ne­scu nr. 52 din Chi­şi­nău. ZdG a scris ante­rior că imo­bi­lele vizate în ancheta pro­cu­ro­ri­lor au ajuns în pose­sia unor firme ce apa­rţin fami­liei lui Dumi­tru Dia­cov, preşe­dinte de onoare al PD. Dosa­rul, însă, nu a avut o fina­li­tate, ex-ministrul fiind scos de sub urmă­rire penală.

În febru­a­rie 2014, pro­cu­ro­rii anu­nţau că în fereas­tra locu­inţei unui pro­cu­ror a fost tras un glonte. Atunci, Secţia Exer­ci­tare a Urmă­ri­rii Penale pe cauze exce­pţio­nale din cadrul Pro­cu­ra­tu­rii Gene­rale (PG) anu­nţa că a fost des­chis un dosar penal, iar pro­cu­ro­rul vizat ar fi fost Adri­ana Beţi­şor. Astăzi, la peste doi ani de la inci­dent, Cor­ne­liu Bra­tu­nov, şeful Secţiei, spune că dosa­rul nu a avut o fina­li­tate, pen­tru că nu a fost găsit ata­ca­to­rul.

Textul integral al investigaţiei poate fi citit AICI.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.