În 2015, Adriana Beţişor, procurora care, la 30 de ani încă neîmpliniţi, a reuşit cea mai răsunătoare condamnare din istoria R. Moldova, cea a unui ex-premier, s-a căsătorit cu şeful interimar al Direcţiei Antifraudă a Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, ajuns în funcţie la mai puţin de un an de la reţinerea în flagrant a fostului şef al acestei direcţii.
Întâmplător sau nu, din grupul de procurori care s-au ocupat de acel dosar, la etapa iniţială, a făcut parte şi Adriana Beţişor. La nuntă, cei doi soţi funcţionari au adunat nu mai puţin de un milion de lei (!), sau, mai exact, 31 de mii de euro, 11,5 mii USD şi 170 mii de lei, se arată într-o investigaţie a publicaţiei Ziarul de Gardă.
Tot în 2015, acuzatoarea de stat a intrat în posesia unui automobil nou, Skoda Octavia, fabricat în acelaşi an. „Mașina aparţine unei persoane plecate peste hotare şi care mi-a dat dreptul să o folosesc”, susține Bețișor.
Cu un stagiu de exact 5 ani de muncă, astăzi, Adriana Beţişor gestionează dosare cu nume mari şi cu fraude de sute de milioane de lei, fiind practic cel mai mediatizat angajat din Procuratură. Aceasta a ajuns în funcţia de procuror în cadrul Procuraturii Anticorupţie (PA) în iunie 2011, imediat după ce a absolvit Institutul Naţional al Justiţiei (INJ), specialitatea procuror.
2011: Absolventă a INJ şi angajată în Procuratura Anticorupţie
Adriana Beţişor a fost numită în funcţia de procuror în cadrul PA, prin ordinul procurorului general Valeriu Zubco, la 14 iunie 2011.
În prealabil, la 7 iunie 2011, Beţişor, împreună cu alţi doi colegi de la INJ, Dumitru Obadă şi Octavian Iachimovschi, au participat şi câştigat concursul anunţat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) pentru ocuparea funcţiilor vacante de procuror în cadrul PA. Cei trei candidaţi, conform legii cu privire la Procuratură, fiind absolvenţi ai INJ, au fost admişi la concurs fără susţinerea examenului de capacitate, în baza notelor din atestatul de absolvire al INJ, acolo unde Adriana Beţişor avea indicată media generală – 9,76.
2015: Nunta cu venituri de un milion şi automobilele noi
Anul 2015 a fost unul benefic pentru Beţişor, nu doar sub aspect profesional. În octombrie 2015, într-un local select din Chişinău, aceasta s-a căsătorit cu Dumitru Şubin, şef interimar al Direcţiei Antifraudă şi investigare fiscală din cadrul Direcţiei generale confirmare fiscală a Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS). Deşi declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate pentru 2015 ale procurorilor, dar şi ale angajaţilor fiscali încă nu sunt publice, în urma unor solicitări adresate CNI, ne-au fost prezentate declaraţiile de avere ale celor doi funcţionari pentru 2015. Din ele aflăm că, în urma celebrării căsătoriei, Adriana Beţişor şi Dumitru Şubin au obţinut un venit de aproximativ 1 milion de lei, mai exact: 31 de mii de euro, 11,5 mii USD şi 170 de mii de lei.
Tot din declaraţia cu privire la venituri şi proprietate pentru acelaşi an aflăm că Beţişor a ridicat un salariu de 96,3 mii de lei, care a fost cu aproape 10 mii mai mare decât al soţului său de la Fisc. În 2015, în septembrie, cei doi soţi au vândut un apartament, obţinând un sfert din valoarea acestuia, respectiv, 70,6 mii de lei. Totodată, în declaraţia pentru 2015, Adriana Beţişor indică un apartament de 74 m. p., pe care cei doi soţi îl au „în folosinţă” în urma unui contract de investiţii din anul 2014.
Dosare de rezonanţă fără finalitate şi glontele din fereastră
Din 2012, Adriana Beţişor a devenit gestionara mai multor dosare de rezonanţă. În iulie 2012, presa scria că ea a condus grupul de procurori care au efectuat percheziţii în oficiile unor firme din reţeaua omului de afaceri Veaceslav Platon. Un an mai târziu, tot ei i-a fost încredinţat dosarul intentat omului de afaceri Leonid Volneanschi, patronul firmelor care gestionează businessul „Elat” din Chişinău. În mai 2013, Volneanschi a fost adus la Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) pentru audieri, dosarul fiind iniţiat pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari. În decembrie 2013, cauza a fost încetată, din lipsa infracţiunii.
Tot în 2013, Adriana Beţişor, conform presei, a gestionat dosarul penal pe numele lui Boris Focşa, fost ministru al Culturii, suspectat de implicare în vânzarea ilegală a edificiilor (monumente istorice) din str. M. Eminescu nr. 52 din Chişinău. ZdG a scris anterior că imobilele vizate în ancheta procurorilor au ajuns în posesia unor firme ce aparţin familiei lui Dumitru Diacov, preşedinte de onoare al PD. Dosarul, însă, nu a avut o finalitate, ex-ministrul fiind scos de sub urmărire penală.
În februarie 2014, procurorii anunţau că în fereastra locuinţei unui procuror a fost tras un glonte. Atunci, Secţia Exercitare a Urmăririi Penale pe cauze excepţionale din cadrul Procuraturii Generale (PG) anunţa că a fost deschis un dosar penal, iar procurorul vizat ar fi fost Adriana Beţişor. Astăzi, la peste doi ani de la incident, Corneliu Bratunov, şeful Secţiei, spune că dosarul nu a avut o finalitate, pentru că nu a fost găsit atacatorul.
Textul integral al investigaţiei poate fi citit AICI.