Ministru în Guvernul de la Kiev, originar din Republica Moldova!

Se pare că includerea în Executivul ucrainean a originarilor din Moldova devine o bună tradiţie. Alexandr Daniliuk, ministrul Finanţelor în Guvernul nou învestit de la Kiev este originar din Republica Moldova. Născut pe 22 iulie 1975, Daniliuk este originar din localitatea Grigoriopol, din stânga Nistrului.

Considerat un apropiat al preşedintelui Petro Poroşenko, fostul şef-adjunct al Administraţiei prezidenţiale este un manager de investiţii. După absolvirea şcolii, Alexandr Daniliuk şi-a făcut studiile la Institutul Politehnic de la Kiev.

A lucrat în mai multe companii investiţionale din Londra. Este un apropiat al lui Petro Poroşenko. Totodată, în timpul preşedinţiei lui Victor Ianukovici a condus Consiliul de coordonare a implementării reformelor. Cunoaşte bine engleza, franceza şi spaniola, lucru apreciat înalt de preşedintele ucrainean.

Prea rusă a scris că noul premier ucrainean Volodimir Groisman ar fi refuzat candidatura Nataliei Iaresiko, care a deţinut funcţia de ministru al Finanţelor, din cauză că aceasta”implementa fătă ezitare indicaţiile FMI, dar şi pentru că nu a reuşit să stabilească relaţii normale cu Rada Supremă”.

În context reamintim că, în perioada 2001-2002, Guvernul de la Kiev a fost condus şi de un premier originar din Republica Moldova. Anatoli Kinah, premierul ce a condus Cabinetul de Miniştri în timpul preşedinţiei lui Leonid Kucima, este originar din satul Brătuşeni, raionul Edineţ.

A fost un prim-ministru, care s-a remarcat ca adept al unei colaborări mai strânse între Ucraina şi Rusia, deşi a adoptat o serie de măsuri ce vizau protecţia industriei ucrainene de capitalul rus.

Un alt moldovean care a făcut parte de-a lungul timpului din Guvernele de la Kiev a fost şi Serghei Tighipko. Unul dintre cei mai bogaţi şi mai influenţi oameni de afaceri şi politicieni din Ucraina este originar din satul Drăgăneşti, raionul Sângerei.

În iulie 1997 a fost numit de preşedintele Ucrainei în funcţia de viceprim-ministru pentru reforma economică, iar în 1999-2000 a fost ministru al Economiei în cabinetul Iuşcenko.

Să nu uităm că şi cel de-al cincilea preşedinte al Ucrainei Petro Poroşenko este originar din sudul Basarabiei. Este născut la Bolhrad, regiunea Odesa, iar familia sa în anii 70 a locuit în oraşul Bender, unde în 1974-1985, tatăl său a ocupat funcţia de şef al unei uzine experimentale de reparaţii.

Până a deveni preşedinte, a avut afaceri în Republica Moldova, în special în regiunea transnistreană, dar se zice că ar fi fost şi proprietarul centrului comercial Gemeni, din centrul Chişinăului. Cunoaşte bine româna. În 2014, aflându-se într-o vizită la Bălţi a declarat în română „În Moldova mă simt ca acasă!”.

Reamintim că pe 14 aprilie Parlamentul Ucrainei l-a aprobat pe speakerul Vladimir Groisman pentru funcția de prim ministru. Acesta a fost ales cu 257 de voturi.

Considerat un apropiat al şefului statului, Volodimir Groisman va deveni la 38 de ani cel mai tânăr premier din istoria Ucrainei. El a ocupat timp de câteva luni funcția de viceprim-ministru în guvernul Iaţeniuk, iar de la sfârșitul lui 2014 a condus Rada Supremă.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.