Republica Moldova va avea nevoie de implementarea unor măsuri, inclusiv în ceea ce priveşte standardele de calitate, standardele fitosanitare pentru a putea beneficia pe deplin de aceste preferinţe comerciale autonome, au declarat mai mulţi experţi, solicitaţi de BASA-press.
"Deocamdată este slab dezvoltată infrastructura calităţii. Şi aici, evident, este nevoie şi de efortul autorităţilor publice, dar şi a companiilor private. Până la urmă succesul lor pe piaţă depinde de faptul dacă ei vor reuşi să implementeze cu succes aceste standarde necesare pătrunderii pe piaţa comunitară", a menţionat Alex Oprunenco, director programe internaţionale la Centrul Analitic Independent "Expert Grup".
Comisia Europeană a decis, la 14 noiembrie, să propună includerea Republicii Moldova în Sistemul de Preferinţe Comerciale Autonome Adiţionale. Astfel, un şir întreg de produse din Republica Moldova ar putea fi scutite de taxe şi ar ajunge mai uşor pe piaţa Uniunii Europene, în cazul în care propunerea Comisiei Europene va fi acceptată şi de către Consiliul UE.
Adoptarea deciziei respective semnifică, în opinia lui Alex Oprunenco, o recunoaştere a eforturilor Republicii Moldova în implementarea reformelor necesare acordării preferinţelor comerciale autonome. Însă "acestea sunt necesare, dar nu şi suficiente".
Potrivit expertului, este foarte important ca Republica Moldova să se mişte puţin pe scara valorică a exporturilor. Să se mişte de la produse agroalimentare şi produse textile cu valoare adăugată scăzută în domenii în care competiţia internaţională este foarte mare.
Economistul Alexandr Muravschi consideră că oamenii de afaceri ar trebui să fie informaţi despre noul sistem, pentru a evita situaţia cu GSP+, oferit de UE Moldovei de la 1 ianuarie 2006, când 80 la sută din oamenii de afaceri nu au auzit despre acesta, iar acei care au auzit nu ştiu ce înseamnă. Alte probleme ce trebuie de rezolvat sunt legate de calitatea producţiei, standarde, certificare.
Oferirea Preferinţelor Comerciale Autonome este o oportunitate pentru R.Moldova, o premisă pentru extinderea comerţului cu UE, care devine principalul partener comercial al RM, a declarat pentru BBC directorul Business Intelligent Servicesc Valeriu Lazăr. "Este un avantaj, dar nu unul determinant, dacă nu va fi pusă la punct certificarea", a mai spus expertul.
Guvernul speră ca decizia Comisiei Europene să obţină avizul ţărilor membre ale UE, astfel ca Republica Moldova să poată beneficia de Sistemul de Preferinţe Comerciale Autonome Adiţionale de la 1 ianuarie 2008. // BASA-Press