Un analist rus crede cã Rusia, SUA si UE isi disputã influenta asupra R.Moldova

Politica externã a Rusiei in privinta membrilor Comunitãtii Statelor Independente (CSI) urmãreste mentinerea influentei Moscovei in regiune in detrimentul Statelor Unite si al UE, apreciazã directorul adjunct al Centrului Carnegie din Rusia, analistul politic Dmitri Trenin, citat de BASA-press.

in opinia lui Trenin, situatia actualã nu este rezultatul unui conflict direct intre Rusia si Republica Moldova, membrã CSI, ci al unei politici de concurentã intre Moscova, Washington si Bruxelles pentru extinderea influentei lor in zonã.

Trenin a spus de asemenea cã problemele economice dintre Republica Moldova si Rusia reprezintã mesaje politice ale Kremlinului adresate autoritãtilor de la Chisinãu. "Prin intermediul acestor mesaje regimul de la Chisinãu este avertizat sã se abtinã de la optiuni politice defavorabile Rusiei", a explicat Trenin.

Centrul Carnegie de la Moscova, infiintat in anul 1993 de Fundatia Carnegie, studiazã problemele economice si de politicã internã si externã a Rusiei.

Dimitri Trenin efectueazã o vizitã in Republica Moldova in perioada 12-17 aprilie, la invitatia Asociatiei pentru Politicã Externã. Trenin este membru al Institutului International de Cercetãri Strategice de la Londra, al Asociatiei de Cercetãri Internationale din Rusia si expert in cadrul Scolii de Studii Politicedin Moscova. // Gardianul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.