Raportorul Comisiei pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne din cadrul Parlamentului European, Tanja Fajon a declarat în exclusivitate pentru Moldova.ORG că joi, 9 ianuarie, aceasta va prezenta comitetului său propunerea Comisiei Europene de eliminare a regimului de vize pentru cetățenii Republicii Moldova.
Potrivit Tanjei Fajon, „Moldova este prima țară din Parteneriatul Estic care a întrunit toate cerințele Planului de Acțiuni privind Liberalizarea Regimului de Vize și care a parcurs o cale lungă”.
Aceasta a precizat că eliminarea vizelor va aduce rezultate tangibile pentru cetățenii Republicii Moldova, în special pentru tineri, studenți și cei care au rude sau prieteni în statele Schengen ale Uniunii Europene.
Raportorul a mai adăugat că votul Comisiei pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne va fi dat până la sfârșitul lunii februarie, iar votul final va fi acordat în plen de către Parlamentul European prin majoritate simplă. Evenimentul ar urma să aibă loc până în luna mai 2014.
„Mă aștept la o dezbatere pozitivă, deoarece există un consens politic puternic în ceea ce privește statutul Moldovei de a deveni următorul stat vecin al UE care să beneficieze de regim liberalizat de vize, pregătind calea Moldovei de-a-și continua drumul spre UE”, a declarat Tanja Fajon pentru Moldova.ORG.
„Ne propunem să dăm votul Comitetului până la finele lunii februarie, iar votul final al plenului Parlamentului European să fie acordat înainte de alegerile europarlamentare din luna mai”, a mai adăugat raportorul.
Pentru ca decizia să fie aprobată, atât Parlamentul European, cât și Consiliul de Miniștri trebuie să ajungă la un consens prin procedura de co-decizie. Prin urmare, guvernele europene vor trebui să-și dea acordul înainte ca regimul de vize să fie eliminat.
Textul aprobat ar urma să intre în vigoare la 20 de zile după ce va fi publicat în Monitorul Oficial al Uniunii Europene.
„Acestea sunt proceduri instituționale obișnuite și nu mă aștept la oarecare dificultăți majore în procesul de adoptare”, a menționat Fajon.
Întrebată dacă cetățenii moldoveni vor putea călători fără vize și în statele non-Schengen ale UE, precum România, Bulgaria, Croația și Cipru, raportoarea a precizat că guvernele acestor țări „vor trebui să abroge obligativitatea vizelor pentru cetățenii Moldovei”.
Același lucru nu este valabil însă pentru Marea Britanie și Irlanda, care aplică parțial acquis-ul Schengen și nu fac parte din zona de circulație fără frontiere.
Cetățenii Republicii Moldova vor putea beneficia de liberă circulație și în state non-UE, precum Elveția, Liechtenstein, Islanda și Norvegia.
O trăsătură specifică a regimului liberalizat de vize este că moldovenii nu vor putea să se angajeze pe teritoriul acestor țări, restricțiile pe piața muncii europene rămânând în continuare în vigoare. Călătoria fără vize va putea fi efectuată pentru o perioadă de 90 de zile într-un interval de șase luni.
„Cu toate acestea, e un pas foarte important spre UE, unde libertatea de circulație este un drept fundamental pentru orice cetățean. Mă bucur să văd cum Moldova devine o parte a acestei povești de succes”, a concluzionat Tanja Fajon.