Punctele vamale sunt suprasolicitate de moldovenii care se intorc acasa pentru Sarbatorile de Paste

Punctele de trecere a frontierei sunt suprasolicitate în ultimele zile de cetăţenii moldoveni care se întorc din străinătate, pentru a sărbători Paştele acasă.

Surse din cadrul Secţiei Relaţii publice a Serviciului Vamal au comunicat pentru BASA-press că numărul de pasageri care au intrat prin vămile Republicii Moldova s-a majorat de două ori în ultimele trei zile. Potrivit lor din numărul total de pasageri care au fost supuşi controlului vamal, doar 20 la sută plecau din ţară.

Conform datelor Serviciului Vamal, cea mai solicitată vamă pentru pasageri este cea din oraşul Ocniţa, prin care trec trenurile cu destinaţia spre ţările CSI. În perioada ianuarie-aprilie 2008, punctele de trecere a hotarelor din Ocniţa, Giurgiuleşti, Sculeni şi Leuşeni au fost traversate de peste 500 mii pasageri.

În preajma Sărbătorilor Pascale vor fi suplimentate cursele aeriene şi rutele feroviare pentru a putea face faţă fluxului de moldoveni care vin să petreacă Paştele acasă. Cursele aeriene spre Moscova între 24-25 aprilie şi 25-26 spre Verona (Italia) au fost suplinite. Gara Feroviară a inclus încă două trenuri pe ruta Chişinău-Moscova. Zilnic în perioda 23-27 aprilie de la Moscova vor veni spre Chişinău cinci trenuri.

Conform datelor neoficiale, în statele membre ale UE ar lucra în prezent circa jumătate de milion de moldoveni, iar peste 200 mii – în Federaţia Rusă. Oficialii de la Chişinau recunosc că nu deţin date despre numărul exact al moldovenilor aflaţi la muncă peste hotare, pe motiv că mulţi dintre ei lucrează fără forme legale. // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.