După două decenii de independență formală, Republica Moldova se află într-un impas geopolitic. Mulți experți moldoveni, însă preferă să zică că Republica Moldova se află la răscruce de drumuri între Rusia și Uniunea Europeană, și este doar o chestiune de timp, dacă va alege Estul sau Vestul, notează Valentin Mîndrăşescu într-o analiză pentru The Voice of Russia.
„Din păcate, scenariul de integrare nu pare foarte probabil. Dimpotrivă, scenariul de "incertitudine constantă" pare să prevaleze, din cauza la care Republica Moldova va fi între două blocuri politice, fără a primi vreun beneficiu din aceasta”, scrie analistul.
„În ciuda campaniilor politice și media pentru unificarea cu România, acest scenariu pare a fi aproape imposibil. Bucureștiul nu este independent în deciziile sale, iar Bruxelles-ul evident ca nu este pentru a dobândi un focar de tensiuni etnice în cadrul Uniunii Europene. Orice revizuire a frontierelor va deschide Cutia Pandorei și va crea un precedent, iar alte țări nu vor rata şansa să-l utilizeze”, susţine expertul.
„Rezultatele unui sondaj recent sunt ca o condamnare la moarte a elitei politice moldoveneşti. Nici unul dintre politicienii locali nu se poate lauda cu un nivel înalt de încredere. Nouasprezece la suta dintre cei intervievati au încredere în Prim-ministrul Vlad Filat, iar17% în liderul comunist, Vladimir Voronin. Susținătorii "parcursului european" au fost neplăcut surprinşi de un rating de încredere foarte înalt a lui Vladimir Putin: 74,6% dintre respondenți au încredere în președintele Rusiei”. „Judecând după rezultatele sondajului, nici unul dintre politicienii europeni și americani nu se bucură de același nivel de încredere. Dintre cei intervievaţi, 37,8% au încredere în Traian Băsescu, Președintele român, și doar 48,9% au încredere în Barack Obama”, se menţionează în analiză.
„Republica Moldova este într-o situație dificilă. Elita de la guvernare doreşte integrarea Moldovei în Uniunea Europeană, dar nu este capabilă să o facă. Aderarea la Uniunea vamală este posibilă, dar dificilă, până când va apărea o forță politică puternică în Moldova, care va fi votată de euro-sceptici. Ca urmare, există stagnare la nivel de stat. Unii moldoveni se alătură muncitorilor europeni, alţii pleacă în Rusia. Se pare că principala problemă a Republicii Moldova constă în faptul că conducerea țării este destul de mulţumită de această situație”, concluzionează expertul.