Mizsei: Rusia trebuie să-și retragă militarii din Moldova în schimbul a două lucruri

În ultimii ani, Republica Moldova trece printr-o perioadă de tranziție din punct de vedere politic și economic. Cu toate acestea, actuala guvernare înregistrează progrese, însă mai sunt multe subiecte la care aceasta trebuie să muncească.

Despre progresele și insuccesele actualei guvernări a vorbit Kalman Mizsei, fostul emisar special european în Moldova într-un intrerviu acordat publicației Adevărul.

„În ultimii doi ani, Moldova continuă cu succes negocierile pentru integrarea în Uniunea Europeană. Deşi fragil din punctul de vedere al politicii interne, deocamdată, acesta pare să fie cel mai mare succes. Asta în condițiile în care UE trece prin unul dintre cele mai complicate momente de până acum", susține Kalman Mizsei.

Potrivit lui, „această persistenţă va duce la anul, cel mai probabil, la încheierea a trei documente importante: Acordul de Liber Schimb, cel cu privire la liberalizarea regimului de vize şi Acordul de Asociere. Asta chiar dacă opoziția vrea cu disperare ca Moldova să devină membră a Uniunii Euroasiatice".

De asemenea, oficialul european a remarcat progresele actualei guvernări cât privește democrației, însă, conform lui, AIE, cât și opoziția trebuie să depună eforturi majore în acest sens.

„Chiar dacă Moldova pare cea mai democratică țară din spațiul CSI, democrația este fragilă. Faptul că a fost ales un președinte pare a fi un pas înainte. Totuși, coaliția de guvernare a ajuns la această decizie printr-o abordare ușuratică și nu tocmai în cel mai deștept mod. Felul în care guvernanții și-au dorit să schimbe Constituția a fost, de fapt, neconstituțional și deloc benefic pentru aceştia. Moldovenii ar trebui să răspundă cu un „Nu" conștient și ferm la tentativele guvernanților de a schimba Constituția în direcția respectivă".

La final, Kalman Mizsei își exprimă încrederea că Republica Moldova poate deveni o povste e succes a Europei în cazul în care aceasta va înregistra progrese și în continuare.

„Rusia trebuie să se orienteze spre retragerea prezenţei sale militare din Moldova în schimbul a două lucruri. Primul, garanții internaționale solide pentru stabilitatea acordului, bineînțeles, cu participarea Rusiei. Trebuie să fie o garanție realistă, bazată pe legea internațională, în locul rolului de garant imaginar al Rusiei. În al doilea rând, trebuie să fie un acord credibil și serios, ţinând cont de așteptările Rusiei privind neutralitatea Moldovei. Cred că ne mişcăm în această direcție, deşi încet. În ciuda piedicilor, Moldova are potențial pentru a deveni o poveste de succes a Europei. Important este să înţelegem care sunt ingredientele politice necesare".
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.