Primele alegeri legislative din Egipt au fost câştigate de Frăţia Musulmană, organizaţie politică islamistă cu 47% din mandatele de deputaţi.
Astfel, Partidul Libertății şi Dreptăţii (PLJ), rezultat din mişcarea Fraţilor Musulmani, a câștigat 235 de locuri din cele 498 disputate în acest scrutin care s-a desfășurat în mai multe etape, începând din 28 noiembrie 2011.
PLJ are 127 de deputaţi aleși în sistem proporţional şi 108 aleși prin scrutin uninominal cu două tururi, potrivit rezultatelor oficiale, care confirmă cifrele provizorii deja difuzate.
Pe poziția a doua s-a clasat partidul fundamentalist Salafist al-Nour, cu 121 de locuri (circa 24%), în timp ce partidul liberal Wafd a reușit să obțină numai 9% din mandate.
Zece locuri suplimentare în Parlament vor fi atribuite de şeful Consiliului militar care conduce ţara, mareșalul Hussein Tantawi. PLJ a anunțat că şi-a ales secretarul general, Saad al-Katatni, ca preşedinte al Adunării Poporului (camera inferioară), conform acordului cu celelalte formaţiuni ca acest post să revină formaţiunii parlamentare celei mai numeroase.
Prima ședință a Adunării Poporului urmează să aibă loc luni. Alegerile pentru senatori vor începe la 29 ianuarie. Viitorul Parlament va trebui să desemneze o comisie care va redacta o nouă Constituţie.
Alegerile prezidenţiale sunt prevăzute la sfârşitul lunii iunie, iar depunerea candidaturilor începe la 15 aprilie.
Amintim că aceste alegeri sunt primele organizate după îndepărtarea de la putere a lui Hosni Mubarak.