Tradus de Diana Ungureanu/ — Președintele Comisiei pentru Securitate și Cooperare în Europa, Chris Smith, co-președintele și senatorul Ben Cardin, membrul senatului de clasament Roger Wicker și membrul casei de clasament Alcee Hastings au declarat pe 4 decembrie că alegerile Dumei de Stat a Rusiei au fost cele mai controversate alegeri din ultimele decenii.
Aceste alegeri nu au avut loc în zadar, ci pe fundalul unui efort strident și cinic de a limita accesul la vot și de a reduce disidența public. Autoritățile executive ruse controlează televiziunea națională și instanțele judecătorești. Ei au privat accesul la buletinele de vot partidelor de opoziție și au păstrat mesajul lor în eter. Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei nu cruță nimic în încercărrile de a slăbi eforturile Organizației Pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) de promovare a democrației, în special la observarea alegerilor, în timp ce autoritățile teritoriale reusești hărțuiesc fără milă observatorii locali.
Mai nou, atacuri cibernetice fără precedent au distorsionat o mulțime de site-uri din Rusia, destinate promovării unor informații utile despre încălcările de pe parcursul alegerilor. În pofida acestor eforturi, încălcările în masă din ziua alegerilor, inclusive urnele umplute și voturile repetate, au fost înregistrate de către Adunarea Parlamentară și Oficiul Instituțiilor Democratice și a Drepturilor Omului a OSCE, precum și de nenumărați observatori locali.
„Suntem profund îngrijorați de rapoartele de maltratare a sute de demonstranți care au fost recent arestați și sunt acum în izolatorul de detenție provizorie, plângându-se de lipsa accesului la consiliere, ajutor medical și alimentare de bază. Facem apel la Guvernul rus pentru a se conforma normelor internaționale și angajamentelor democratice, drepturilor omului, iar autorităților de drept să respecte dreptul oamenilor de a revendica si de a demonstra că vocile lor sunt auzite și că încălcările sunt abordate prompt și încrezut.
Situația în Rusia este dinamică și nimeni încă nu știe unde va guverna, însă rezultatele de duminică sugerează că „democrația suverană” eșuează și cetățenii ruși revendică autenticitatea articolului. Noi vom fi solidari cu toți rușii care își cer dreptul la rolul de guvernare în propria țară.”
Comisia pentru Securitate și Cooperare în Europa, cunoscută și cu denumirea de Comisia SUA Helsinki, este o agenție independent de Guvernul Federal, responsabilă de monitorizarea concordanței cu acordurile de la Helsinki și avansarea vastă a securității prin promovarea drepturilor omului, democrației și cooperării economice, ecologice și militare în 56 de țări. Comisia este compusă din nouă membri ai Senatului SUA, nouă din Camera Reprezentanților și câte un membru din fiecare department de stat, apărare și comerț.