Vestul mai întinde o mână de ajutor R. Moldova. Noi ce facem?

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Într-un comunicat al Departamentului de Stat al SUA se relatează că pe 7 decembrie 2011 la Washington a avut loc prima reuniune a Task Force pentru Republica Moldova din cadrul inițiativei Comunităţile Democratice, la care SUA și Polonia sunt co-președinți.

Reuniunea a fost organizată la cel mai înalt nivel diplomatic, fiind prezenţi la aceasta oficialităţi din multe state, mai puţin din ţara despre care se vorbea, adică Moldova. Din atitudinea autorităţilor noastre statale putem conchide numai un singur lucru că statele ce ne înconjoară şi cele de peste ocean sunt mult mai interesate de dezvoltarea şi prosperarea Republicii Moldova ca stat democratic.

Reuniunea a fost condusă de Jerzy Pomianowski, Viceministrul de Externe al Poloniei, și Tomicah Tillemann, Consilierul superior al Secretarului de Stat Hillary Clinton pe problemele societații civile si democrație. Din diferite capitalele au venit la reuniune oficiali la nivel de șefi de Departamente (sau adjuncți) ale Ministerelor Afacerilor Externe, ambasadori din următoarele state și organizații care au comunicat cu ce poate contribui fiecare: Banca Mondială, Cehia, Italia, Georgia, Letonia, Lituania,  Mongolia, România, Slovacia, Suedia, Turcia, Slovenia, UE și Ungaria. Din partea societăţii civile au vorbit reprezentanți de la Atlantic Council, IRI, Moldova Foundation, NDI.

Chişinăul a fost prezent la această reuniune doar prin dl. Dorin Panfil, Ministru consilier în cadrul Ambasadei Republicii Moldova în SUA, şi care a citit un mesaj al dl. Iurie Leancă, Ministrul Afacerilor Externe din Republica Moldova, care la acel moment era încadrat în activităţi mult mai importante decât această reuniune, presupun.

Donatorii au convenit cu guvernul R.Moldova în cadul vizitei la Chișinău, la mijlocul lunii noiembrie, că vor sprijini  cinci domenii prioritare de asistență: reforma judiciară, administrația locală, transparența guvernării, reforma sectorului de securitate, migrația. În timpul ședinei s-a mai pus în discuţie necesitatea formării valorilor autentice de democraţie și economie de piață prin intermediul educării tinerii genaţii în instituţiile de învăţământ — de la școala primară (incepând cu studierea limbii engleze în şcoală), liceu, universitate — şi prin mass-media.

Această reuniune a reprezentat o adevărată uşă deschisă spre noi relaţii de colaborare şi conlucrare a Republicii Moldova cu parteneri din state cu democraţie şi economie de piaţă consolidate. Problema este că uşa s-a deschis o dată, dar cine ştie dacă se va mai deschide încă o dată, sau văzând atitudinea nu tocmai serioasă a celor care ar trebuie să fie cei mai interesaţi de această deschidere şi colaborare, să nu mai vrea ţările dezvoltate să ne mai acorde o astfel de oportunitate.

Cine ştie, cine ştie…
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.