De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — În pofida voinţei administraţiei statale a Republicii Moldova de a deschide secţii de votare pe teritoriul Moldovei, Federaţia Rusă a luat decizia de a deschide un număr de 24 de secţii de votare, sfidând, astfel, în mod deschis Chişinăul.
Rusia a demonstrat în repetate rânduri că nu pune o para chioară pe conducerea şi administraţia Republicii Moldova, desfăşurând activităţi care pun în pericol atât integritatea ţării, cât şi interesele acesteia.
Ascunzându-se în spatele acţiunilor legale şi morale în interesul poporului rus, Rusia intimidează Chişinăul în mod vădit.
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov în vizita sa oficială la Chişinău din noiembrie, a luat cunoştinţă cu poziţia Chişinăului referitor le deschiderea secţiilor de votare în stânga Nistrului: „Republica Moldova nu poate să permită deschiderea acestor secţii de votare din simplu motiv că nu are controlul asupra acelei regiuni”, a declarat prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat. După această vizită Ambasada Federaţiei Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova declară că cetăţenii ruşi vor putea vota doar în secţiile de votare deschise la Chişinău, Bălţi şi Comrat, prin intermediul urnelor mobile, care sunt metode legale de asigurare a exercitării dreptului de vot pe teritoriul unu stat străin.
Câteva zile mai târziu, ascunzându-se în spatele unor tendinţe absolut „morale” şi dezinteresate, Rusia îşi joacă piesa „Transnistria ţară aparte, iar, tu, Chişinăule, taci din gură”, fără nici o remuşcare. „…deschizând secţii de votare în regiunea transnistreană, Federaţia Rusă a respectat în primul rând legislaţia care prevede că Rusia trebuie să ofere tuturor cetăţenilor săi posibilitatea de a-şi exercita dreptul la vot. Ar fi prea complicat ca cetăţenii ruşi din Transnistria să vină în partea dreaptă a Nistrului pentru a vota”, a menţionat ambasadorul rus la Chişinău Valerii Kuzmin.
Astfel, astăzi, 4 decembrie locuitorii Transnistriei pot merge la orice secţiei de votare din cele 22 deschise pe acest teritoriu.
„În mod logic, Rusia ar fi trebuit să deschidă secţii de vot pe teritoriul controlat de autorităţile de la Chişinău, pe malul drept. Dar aşa, este în mod clar o desconsiderare a poziţiei Chişinăului. Dar reacţia trebuie să fie una calmă, să fie reiterat punctul de vedere, un punct de vedere corect şi întemeiat pe dreptul internaţional”, este de părere Victor Chirilă, directorul Asociaţiei de Politică Externă.
Dar de ce Rusia îşi permite sfidarea integrităţii statale a Moldovei? Analistul politic, Oazu Nantoi, are răspuns la această întrebare: „Faptul că Rusia se comportă şi mai obraznic decât o făcea acum câţiva ani se datorează indiferenţei noastre. […]Prin urmare, ruşii se poartă cu noi aşa cum le permitem”. Şi acesta este adevărul, suntem prea indiferenţi la tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Dacă ar vrea cineva să joace hora pe spatele nostru, cred că le-am permite.
Cât mai avem de răbdat jocul politic al unor ţări vecine ce desconsideră evident politica internă a Republicii Moldova? Ştie doar unul Dumnezeu…