România Mare a început cu Basarabia (VIDEO)

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Mulţi ştiu că România Mare a luat fiinţă în anul 1918, dar puţini ştiu că primul pas spre această mare Unire l-a făcut Basarabia, care era în componenţa Imperiului Ţarist.

Momentul oportun de a se descleşta de Rusia a servit declanşarea Revoluţiei împotriva imperialismului din Rusia, astfel că la 3 aprilie 1917 este format Partidul Naţional Moldovenesc, acesta a fost începutul drumului spre marea Unire.

În ianuarie 1918 Moldova se declara independentă faţă de Rusia şi două luni mai târziu, pe data de 27 martie 1918 Sfatul Ţării votează cu majoritatea voturilor pentru Unirea cu România. Pentru, au votat 86 de deputaţi din 135 prezenţi la şedinţa Sfatului Ţării, trei dintre deputaţi au votat împotrivă, iar 36 s-au abţinut.
Actul de Unire cu România a fost semnat de preşedintele Sfatului Ţării, Ion Inculeţ, vicepreşedintele Pantelimon Halipa şi secretarul Ion Buzdugan.

Declaraţia istorică a Sfatului Ţării avea următorul conţinut: „Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi a dreptului de neam pe baza principiului că noroadele singure să-şi hotărască soarta lor, de azi înainte şi pentru totdeauna, se uneşte cu Mama sa – România.”

Această Unire, însă, nu a fost pentru totdeauna, Basarabia a fost victima unui joc politic şi strategic al marilor puteri ce conduceau Europa. A fost o păpuşă cu care s-a jucat Rusia din anul 1940 până în anii ’90 şi continuă să se mai joace.

În anul 1918 în Sfatul Ţării au fost 86 de deputaţi ce au votat Unirea, dar de unde să găsim şi astăzi acei 86 de deputaţi, când noi nu găsim măcar 61 să votăm un preşedinte.

În anul 1918 Basarabia a fost prima, iar în anul 2011 este ultima. Dar lucrurile nu pot rămâne aşa, trebuie să ne trezim, să ne scuturăm de tot răul şi să mergem înainte.

Acestea fiind spuse, vă felicit, voi români din toate colţurile lumii şi vă doresc un La Mulţi Ani, într-o Românie Mare.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.