De Dacian Dumitrescu/ Bucuresti — La 16.11.2011 ora 10:45 am ajuns impreuna cu Marian Clenciu – presedintele “Asociatiei Pro Basarabia” la Institutul National pentru Studiul Totalitarismului. Aici urma sa inceapa la ora 11:00 lansarea celei de a doua carti a tanarului basarabean Vadim Guzun. De formatie jurist, Vadim Guzun este astazi diplomat in MAE si doctorand al Institutului de Istorie “George Baritiu” din Cluj – Napoca.
Prima carte scrisa de el anul acesta se numeste “Marea Foamete Sovietica 1926-1936,” iar cea de-a doua lucrare este “Foametea, Piatiletka si Ferma Colectiva 1926 – 1936, Documente diplomatice Romanesti.”
Ramasesem afara la o tigara cand o masina, un Volkswagen argintiu, a parcat in tromba pe trotuarul din fata institutiei. Un tip antipatic cu o figura aroganta a trecut prin micul grup aflat in fata intrarii fara sa ne priveasca macar si a patruns in cladire. Cineva din grup a privit numarul de inmatriculare CD-156137 si a zis: ”Rusii astia tot sovietici au ramas”.
Am intrat cu totii si a inceput conferinta de prezentare a cartii prezidata de directorul institutului, venerabilul domn Radu Ciuceanu, fost detinut politic.
Acesta multumeste pentru prezenta domnului ambasador al Lituaniei, secretarului II al Ambasadei Federatiei Ruse, domnului consilier Vitalie Timis de la Ambasada Ucrainei precum si atasatului militar Ucrainean Volodimir Gavrilov.
Un ziarist de langa mine ii spune colegului: ”Parca s-ar lansa veun portavion si nu doar o carte”.
Domnul director Radu Ciuceanu a vorbit magistral in deschidere despre rolul istoricului in societatile democratice si a prezentat cartea propriu-zis: o culegere de documente romanesti din arhivele MAE privind uciderea a circa 5 – 7 milioane de tarani ucraineni prin infometare pentru ca se opuneau colectivizarii.
Apoi domnul director Ciuceanu a tinut un discurs: ”Noi nu intretineam pe atunci relatii diplomatice cu URSS, n-aveam legaturi cu bolsevicii dar stiam tot pentru ca serviciile noastre lucrau, aveam agenti care raportau orice miscare. In afara de asta ne foloseam de diplomatii acreditati la Moscova si care castigasera increderea rusilor. Ne foloseam de diplomatii greci acreditati acolo pe care-i recrutasem in solda noastra”. Arogantul diplomat rus prezent la conferinta si-a acoperit fata cu palma, parca nu mai dorea sa mai vada nimic.
Foametea a fost experimentată ca instrument politic de către Stalin în Uniunea Sovietică în perioada 1926-1936, iar apoi criminalul instrument de ucidere în masa a fost folosit în Basarabia între 1946-1950.
Din partea Institutului au mai vorbit profesorul Buga si Secretarul stiintific Octavian Roske.
La final a luat cuvantul si ambasadorul Lituaniei care a pus la zid definitiv pe Stalin si sistemul sovietic.
Ultimul a luat cuvantul chiar autorul Vadim Guzun in cuvinte simple dar cu un mesaj coplesitor, dupa care a raspuns cu eleganta la toate intrebarile.
Doritorii au putut achizitiona cate un exemplar al cartii, iar autorul a impartit rabdator autografe tuturor.