Va fi sau nu uzurpată puterea de stat?

Chişinău / Moldova.ORG/ — Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, a declarat, după şedinţa Consiliului AIE, că nu va dizolva Parlamentul. Reacţia vine după ce Preşedintele Curţii Constituţionale (CC), Dumitru Pulbere, a spus că Legislativul trebuie dizolvat până pe 28 septembrie, când se împlineşte un an de la ultima dizolvare a Parlamentului. În caz contrar, va avea loc uzurparea puterii de stat.

“Dacă după 28 septembrie, nu este emis un decret prin care Parlamentul actual este dizolvat, toate hotărârile care vor fi luate ulterior după 29, din punctul meu de vedere şi din punct de vedere al Constituţiei, vor fi neconstituţionale, ilegale”, a declarat Preşedintele Curţii Constuţionale, Dumitru Pulbere.

Totodată, ex-Ministrul Justiţiei, actualul judecător la Curtea Constituţională, Alexandru Tănase împărtăşeşte altă opinie. Acesta susţine că din contra, dacă Parlamentul va fi dizolvat înainte de a se împlini un an de la ultima dizolvare, procedura va avea loc în afara limitelor constituţionale.

“Nu există o asemenea normă legală sau un termen juridic privind pierderea legitimităţii. Eu vreau să fac o precizare: acest an de zile are cu totul altă raţiune şi cu totul alt sens decât a declarat Preşedintele Curţii Constituţionale. Este vorba de acel an de zile, care se conţine norma constituţională în interiorul căruia nu poate fi dizolvat Parlamentul mai mult de o singură dată. Aici este problema – Parlamentul nu poate fi dizolvat până la expirarea acestui an, dar el poate fi dizolvat după această perioadă. Dar ca să survină dizolvarea, este necesar să fie declanşată procedura alegerii preşedintelui. La fel cum este necesar ca această procedură să eşueze. De asemenea pot exista şi alte situaţii, când Parlamentul poate fi dizolvat, doar că aceste situaţii nu au legătură cu procedura de alegere a Şefului statului”, a declarat Alexandru Tănase în cadrul unui interviu pentru publicaţia Timpul.

Amintim că Preşedintele CC, Dumitru Pulbere, a spus ieri, că Parlamentul trebuie dizolvat până la 28 septembrie – adică timp de 5 zile. Asta dacă nu se reuşeşte ca până atunci să fie ales Şeful statului. Totodată, acesta spune că este rezonabilă şi posibilitatea ca alegerea preşedintelui să se desfăşoare cel târziu în luna octombrie-noiembrie. Aceste declaraţii au trezit reacţii dure din partea deputaţilor, care consideră că magistratul nu avea dreptul să facă asemenea afirmaţii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.