Chişinău / Moldova.ORG/ — „Perpetuarea elitelor comuniste şi tradiţiile formale şi informale înrădăcinate ale acestora, au împiedicat dezvoltarea democratică a Republicii Moldova chiar de la începutul procesului de transformare. Mai mult decât atât, venirea la putere, în 2001, a partidului comunist, unicul partid comunist de guvernare în spaţiul post-sovietic, a frânat şi mai mult funcţionarea instituţiilor democratice”. Acest mesaj a fost transmis de deputatul Mihai Ghimpu participanţilor Forumului Parlamentar al Comunităţii Democraţiilor de la Washington.
Totodată, în cadrul acestei reuniuni, Mihai Ghimpu s-a referit şi la problema separatismului transnistrean, subliniind că regiunea separatistă din stânga Nistrului sustrage Republica Moldova din drumul său european şi a cerut susţinerea Forumului Parlamentar în vederea soluţionării acestei probleme.
„Atât timp cât trupele ruseşti rămân pe teritoriul nostru, regiunea transnistreană va sustrage Moldova din drumul său european. Republica Moldova nu mai poate fi un ostatic al acestei situaţii şi regiunea transnistreană nu ar trebui să blocheze drumul nostru spre integrarea europeană. Solicităm susţinerea Forumului Parlamentar, care înglobează în sine experienţa şi forţa de negociere a zeci de state cu democraţie veritabilă, în soluţionarea acestei probleme”, a spus Mihai Ghimpu.
Deputatul a mai menţionat că Republica Moldova nu poate fi catalogată, deocamdată, drept un stat cu o democraţie pe deplin consolidată.
Menţionăm că, deputaţii Mihai Ghimpu şi Ion Hadârcă au participat la Reuniunea Forumului Parlamentar al Comunităţii Democraţiilor cu genericul „Consolidarea libertăţii şi a guvernării democratice: Rolul Forumului Parlamentar al Comunităţii Democraţiilor”, care s-a desfăşurat la Washington ieri, 15 septembrie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Democraţiei.
În context, Mihai Ghimpu a adresat un mesaj de apreciere europarlamentarilor care au adoptat ieri, Rezoluţia privind negocierile Acordului de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, care conţine recomandări explicite în adresa Comisiei şi Consiliului European privind recunoaşterea unei perspective de integrare, respectiv de aderare la UE pentru Republica Moldova.