Chişinău / Moldova.ORG/ — Fundația Națională pentru Susținerea Democrației (National Endowment for Democracy, NED), organizație privată necomercială, înființată în 1983 de către Congresul SUA, activitatea căreia constă în susținerea dezvoltării și proliferarea institutelor democratice la nivel internațional, alături de Freedom House (organizație non-guvernamentală, ce realizează cercetări privind nivelul libertăților cetățenești și politice) și Fundația Moldova (organizație non-guvernamentală, ce colaborează intens cu SUA și UE întru susținerea reformelor economice și democratice din RM) au organizat o serie de evenimente cu ocazia serbării a 20 de ani de Independență a Republicii Moldova.
Conferinţa ”Transformările din Republica Moldova: 20 de ani de încercări şi succese” a atras peste 100 de participanţi, inclusiv şi reprezentanţi ai diasporei, ce s-a adunat la 31 august pentru a asculta opiniile și comentariile Excelenței sale, Mary Pendleton, Ambasador al SUA, a d-lui David Kramer, Președinte Freedom House şi Vlad Spânu, Președinte a Fundației Moldova.
Experţii au propus o analiză a perioadei de 20 de ani de tranziţie a Republicii Moldova, situaţia actuală, dar şi problemele cu care se confruntă Țara.
Excelența sa, D-na Pendleton a remarcat că Țara se află într-o crâncenă luptă cu corupţia şi a traficului de fiinţe umane, fapt ce i se pare tot mai trist, dacă să luăm în calcul acele eforturi ce au fost investite în consolidarea sistemului juridic și a statului de drept în Republica Moldova.
Cu toate acestea, ambasadorul SUA și-a exprimat optimismul cu privire la viitorul reformelor democratice, care vor consolida cadrul juridic al Țării (vezi aici reportajul Europei Libere in engleza).
La rândul său, David Kramer și-a manifestat încrederea în faptul că timp de 20 de ani, Republica Moldova a evoluat, a reușit o transformare de succes, numindu-le ”o poveste de succes”.
Dumnealui a mai spus că este timpul să se abroge amendamentul Jackson-Vanik, care restricţionează comerţul cu ţările ce se confruntă cu lipsa libertăților de emigrare şi alte drepturi ale omului.
Preşedintele Freedom House a declarat audienţei că din toate ţările care au fost analizate de către organizaţia sa, Moldova a primit cele mai înalte note privind îmbunătăţirea sistemului democratic, procesului electoral, a societății civile, mass-media independente şi a sistemului judiciar.
Vlad Spânu, Preşedintele Fundaţiei Moldova, a comentat (vezi aici discursul in engleza) situația la zi și problemele R.M. ce au devenit cronice, inclusiv situaţia din Parlament privind alegerea Preşedintelui Republicii Moldova, dar şi conflictul îngheţat din regiunea separatistă Transnistreană.
Președintele Fundației Moldova și-a împărtășit colegilor săi recomandările privind rezolvarea conflictului Transnistrean, modificarea procedurii de votare, depășirea alegerilor pe listele de partid și trecerea la cele nominale, modificarea Constituției pentru a putea alege Președintele prin votul direct al cetățeanului, reformarea sistemului judecătoresc pentru a obține o mai mare independență de alte ramuri ale puterii.
Din momentul obținerii Independenții, 27 august 1991, Republica Moldova a fost inclusă de către NED (National Endowment for Democracy) în lista țărilor cu statut prioritar.
În ultimii 20 de ani, ţara a trecut prin diferite încercări în calea sa de a obține suveranitate, tranziţie spre democrație, şi în cele din urmă în opțiunea sa Europeană.
Cu sprijinul NED toate eforturile din regiune s-au axat pe promovarea reformelor necesare, protejarea drepturilor omului în Transnistria, dezvoltarea independenței mass-media şi pentru o mai mare responsabilitate a guvernelor naţionale.
La Conferinţă s-a mai menţionat, de asemenea, că în ultimii 20 de ani, sectorul trei din Republica Moldova, liderii societăţii civile au devenit persoane cheie, consilieri ce au promovat anumite politici de guvernare.
Odată cu apariţia noilor forțe democratice şi a stabilirii unei societăţi civile puternice există toate premisele ca ”povestea de succes” a Țării, în următorii 20 de ani, să aducă și mai multă stabilitate şi prosperare Republicii Moldova.