De Larisa Muntean/ Chișinău / Modlova.ORG/ — Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, şi ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, vor semna, marţi, la Washington acordul privind amplasarea unui scut antirachetă în România, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Departamentului de Stat.
Acordul permite amplasarea şi operarea unui sistem antirachetă american terestru, cu rachete SM-3, în România.
Semnarea documentului va avea loc aproximativ la ora 12.15 (19.15 ora României), după o întâlnire bilaterală. Preşedintele Traian Băsescu a plecat, marţi dimineaţă, în vizita de lucru în Statele Unite dedicată semnării unor acorduri bilaterale, şeful statului fiind însoţit de şeful SMG, de miniştrii Apărării şi de Externe, de directorii SIE şi SRI şi de ambasadorul american la Bucureşti.
Plecarea a avut loc în jurul orei 02.45. Din delegaţia română fac parte, alături de preşedinte, şeful SMG, generalul-maior Ştefan Dănilă, ministrul de Externe, Teodor Baconschi şi ministrul Apărării, Gabriel Oprea.
Este prezent şi consilierul prezidenţial pe probleme de securitate, Iulian Fota.
De asemenea, preşedintele Traian Băsescu este însoţit de directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, de directorul SRI, George Maior, şi de ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein.
Administraţia prezidenţială a anunţat, sâmbătă, vizita de lucru a preşedintelui la Washington, menţionând că scopul deplasării este legat de “finalizarea unor acorduri bilaterale”.
Într-un interviu acordat anul trecut ziuaveche.ro, ministrul Apărării din Republica Moldova, Vitalie Marinuță declara că scutul american antirachetă, ce urmează a fi instalat în Romania, va influența pozitiv securitatea statului vecin, pentru că “securitatea aeriana a României se va extinde mai departe de hotarele ei terestre”.
“Consider că intenția României de a instala pe teritoriul său elemente ale scutului antirachetă este o problemă internă a României.
În ceea ce privește R. Moldova, pot să vă spun ca din punct de vedere militar scutul antirachetă nu va influența negativ securitatea țării noastre.
Dimpotrivă, în caz de instalare a elementelor scutului antirachetă, securitatea aeriană a României se va extinde mai departe de hotarele ei terestre.
În aceste circumstanțe, datorită tehnologiilor performante pe care le oferă interceptorii tereștri ai scutului antirachetă și natura pozitivă a relațiilor dintre R. Moldova și România, securitatea și apărarea spațiului aerian al R. Moldova ar putea spori”, spunea în 2010 Vitalie Marinuță.