Armata Naţională a neutralizat 100 de bombe

De Larisa Muntean/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Echipele de genişti ale Armatei Naţionale au fost solicitate în luna august în localităţile Chişinău şi Hânceşti, unde au neutralizat peste 100 de obiecte explozive.

Potrivit locotenent – colonelului Mihail Semionov, şef Secţie Geniu a Armatei Naţionale, cele mai multe obiecte explozive, 70 la număr, au fost depistate în municipiul Chişinău, pe strada Uzinelor, în timpul unor lucrări de construcţie.

Sosiţi la faţa locului, geniştii Brigăzii „Ştefan cel Mare” au descoperit 55 de proiectile de artilerie calibru 57 mm, 10 lovituri calibru 57 mm şi 5 tub-cartuşe.

Alte 6 obiecte explozive, printre care o grenadă F-1, o mină de aruncător calibru 82 mm şi un proiectil de artilerie de 76 mm, au fost descoperite în pădurea de lîngă satul Stolniceni, raionul Hînceşti, în timpul săpăturilor arheologice.

În urma cercetărilor executate de geniştii militari, s-a stabilit că muniţiile datează din perioada celui de-al doilea război mondial. Acestea au fost transportate şi neutralizate la baza de instruire Bulboaca.

De menţionat că, de la începutul anului, geniştii Armatei Naţionale au efectuat 174 de ieşiri la deminare şi au lichidat 2 124 de obiecte explozive în diferite localităţi ale republicii.

Republica Moldova este prima ţară din lume care a reuşit să neutralizeze stocurile de muniţii cu fragmentare din dotare.

Colonelul Andrei Sarban, comandantul Comandamentului Logistic al Armatei Naţionale, a declarat că “în cadrul evenimentului a fost prezentat şi procesul de distrugere prin presare a corpurilor de bombe din care au fost extrase submuniţiile.

Proiectilele ramase au fost neutralizate (…) împreună cu submuniţiile extrase din bombele de aviaţie, prin explozie.

Anume acest moment marchează nimicirea completă a muniţiilor cu fragmentare”.

Jane F. Anderson, consilier al Departamentului operaţiuni de neutralizare a minelor “Norwegian People”s Aid” a specificat că “muniţiile cu fragmentare sunt o problemă globală existentă nu doar în R. Moldova, dar şi în alte ţări ale lumii.

Ne bucurăm că organizaţia noastră a contribuit la proiectul de distrugere a acestor genuri de arme, periculoase pentru securitatea şi integritatea unei ţări”.

În total, Armata Naţională a avut în dotare 78 de bombe cu fragmentare rămase ca moştenire din perioada sovietică. Aceste muniţii au fost produse în perioada anilor 1961-1987 şi termenul de valabilitate tehnică a expirat.

În perioada de desfăşurare a proiectului menţionat, bombele de aviaţie cu greutatea de circa 200-500 kg au fost dezmembrate şi distruse într-un poligon securizat.

Proiectul de neutralizare a muniţiilor cu fragmentare s-a desfăşurat la Baza militară de instruire Bulboaca cu sprijinul organizaţiei non-guvernamentale “Norwegian People”s Aid”, Misiunii OSCE în R. Moldova şi implementat cu fonduri externe în valoare de circa 111.000 de euro.

“Muniţie cu fragmentare” înseamnă o muniţie convenţională care este desemnată să împrăştie sau să elibereze submuniţii explozive fiecare cântărind mai puţin de 20 kilograme, şi include submuniţii explozive.

„Submuniţie explozivă” înseamnă o muniţie conventională care, în scopul îndeplinirii sarcinilor sale, este dispersată şi lansată de către o muniţie cu fragmentare şi este desemnată să funcţioneze de la detonarea unui încărcător exploziv înainte de, în timpul sau după impact.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.