Onoare preţuită la 5000 de lei

Chişinău / Moldova.ORG/ — Cea mai mare problemă în Republica Moldova este lupta cu ilegalităţile şi corupţia. Cu părere de rău, instituţiile publice de la noi din ţară, atunci când încalcă legea, sunt pedepsite doar dacă se implică în acest sens mass-media, pentru că în poliţie demult nu mai are nimeni încredere. Chiar dacă organele de drept încearcă, cu bună credinţă, să facă lumină în anumite cazuri, ei sunt stopaţi ori de către vre-un judecător care este rudă cu infractorul, ori apare cineva cu un cec suplinit de mai multe zerouri şi astfel nu se face regulă.

Ca să fiu mai explicită aş vrea să vă amintesc despre proaspătul incident petrecut la Universitatea Slavonă din Chişinău când Prorectorul acestei instituţii, având două spete late de la Justar, l-a agresat pe Oleg Brega. Jurnalistul se afla în instituţie la rugămintea unei studente care a dorit să-şi retragă actele, iar pentru aceasta i s-a cerut o sumă de bani în valoare de 2600 lei, (atât îl costă pe Prorector să-şi lase semnătura pe o coală de hârtie). Jurnalistul a fost agresat, i-a fost deteriorată camera de luat vederi, a fost ţinut închis în încăpere timp de 20 de minute ilegal şi i-au fost lezate onoarea şi demnitatea acestuia.

Poate dacă acesta nu era Oleg Brega ci poliţia, incidentul avea alt sfârşit. Poate despre acest incident nu afla nimeni şi oamenii visau, în continuare, frumos despre activitatea acestei instituţii. Poate dacă nu se implica presa în acest caz, nu se implica, la rândul său, nici Ministerul Educaţiei, nici Procuratura nu intenta tocmai 2 dosare penale pe numele atotinfluentului Babenco şi fata era nevoită să-l mituiască involuntar pe Prorectorul corupt (cum se întâmplă de obicei).

La câteva zile după incident putem spune ferm că în acest caz se va face lumină. Ministerul Educaţiei a constituit o comisie de etică care să ancheteze acest caz şi să sugereze Consiliului Fondator al Universităţii, pedeapsa acordată administraţiei instituţiei.

Totodată, Procuratura sectorului Râşcani a intentat două dosare penale pe numele agresorilor care, dacă vor fi găsiţi vinovaţi, riscă o pedeapsă cu 5 ani de puşcărie sau o amendă de la 5000 la 20 000 lei.

“Am depus o plângere, pentru că am fost agresat fizic şi verbal, mi-a fost stricată camera de filmat şi am fost sechestrat”, spune Oleg Brega.

Organele de drept se arată optimiste în identificarea vinovaţilor şi spun că în maxim o săptămână vor fi găsiţi vinovaţii şi pedepsiţi conform gradului de infracţiune săvârşită.

“Pe 2 august, au fost deschise două anchete, pentru huliganism săvârşit de două sau mai multe persoane şi pentru sechestrare de persoane. Până la finele acestei săptămâni, vom identifica persoanele implicate în acest scandal şi vor fi recunoscute ca bănuiţi”, susţin anchetatorii.

Ştiu bine că doar cu soluţionarea acestui caz nu vom combate întregul sistem infracţional din Republica Moldova, după cum ne spune şi proverbul “Cu o rândunică nu se face primăvara”, dar trebuie să aspirăm către această primăvară şi să ne implicăm activ în combaterea acestor cazuri. 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.