R. Moldova, mai aproape de UE. Filat la Parteneriatul Estic

De Larisa Muntean/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Prim-ministrul Vlad Filat a primit invitaţia de a participa la Summit-ul Parteneriatului Estic, care se va desfăşura la Varşovia, Polonia, în perioada 29-30 septembrie. De asemenea, până la 26 august, va fi prezentat Planul de Acţiuni pentru implementarea Acordului UE – R.Moldova privind spaţiul aerian comun.

Invitaţia a fost adresată de către Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy şi Donald Tusk, Prim-ministru al Republicii Polonia, ţară ce deţine Preşedinţia Uniunii Europene şi care va găzdui acest eveniment. Summit-ul Parteneriatului Estic va fi prezidat de către Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

“Summit-ul de la Varşovia va fi o oportunitate de a demonstra angajamentul nostru faţă de Parteneriatul Estic, dar şi o posibilitate de a evalua eforturile noastre în implementarea eficientă a Parteneriatului. De asemenea, acest Summit ne va permite să dezbatem viitorul Parteneriatului Estic ca o politică ambiţioasă a Uniunii Europene şi a partenerilor săi europeni, inclusiv prin prisma dezvoltării ulterioare şi a iniţiativelor comune pe dimensiunile bilaterale şi multilaterale”, se arată în textul invitaţiei semnate de Herman Van Rompuy şi Donald Tusk.

La eveniment vor participa şefi de state şi guverne din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene şi din cele şase state ale Parteneriatului Estic, dar şi Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Catherine Ashton, numeroşi reprezentanţi ai societăţii civile, mediului de afaceri.

De asemenea, în cadrul Summit-ului vor avea loc două evenimente importante – o conferinţă a Parteneriatului Estic privind societatea civilă, care se va desfăşura la Varşovia, şi primul Business Forum al Parteneriatului Estic ce va avea loc la Sopot.

Până la 26 august 2011, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor va prezenta Planul de acţiuni pentru implementarea Acordului dintre Uniunea Europeană şi R. Moldova privind spaţiul aerian comun, precum şi informaţia cu referire la procedurile de aprobare şi realizare a Planului în cauză.

Această prevedere se conţine în ordinul cu privire la constituirea grupului de lucru pentru elaborarea şi promovarea aprobării unui plan de acţiuni pentru implementarea acordului moldo-comunitar nominalizat, care a fost semnat, ieri, de ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Anatol Şalaru.

Conform ordinului respectiv, preşedinte al grupului de lucru nou-format a fost desemnat Boris Gherasim, vice ministru al Transporturilor, iar printre membrii acestui grup se numără Valentin Dogotari, şef al Direcţiei transport aerian şi Marcelina Moraru, şef al Direcţiei relaţii internaţionale şi integrare europeană din cadrul aceluiaşi minister, precum şi reprezentanţi ai conducerii companiilor “ASAC” şi “Moldatsa”.

Pe 27-28 iulie, la Chişinău, a avut loc prima rundă de negocieri cu Uniunea Europeană privind aderarea Republicii Moldova la Spaţiul european comun de aviaţie.

De aderarea la Spaţiul comun de aviaţie al UE vor beneficia toate companiile aeriene din R. Moldova şi se vor deschide noi oportunităţi pentru dezvoltarea aeroporturilor din Chişinău, Bălţi, Mărculeşti şi Cahul.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.