Dan Dungaciu: „Basarabia e România?”

De Mariana Nicolaev/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Ieri, 23 iunie, sociologul, geopoliticianul şi profesorul universitar Dan Dungaciu, în cadrul unei conferinţe de presă, în faţa unui public mare, constituit preponderent din personalităţi notorii ce marchează aripa culturală a Republicii Moldova – actori, scriitori şi jurnalişti, a făcut prezentarea ultimii sale cărţi, întitulată: „Basarabia e România?”.

Cartea este a treia lucrare a lui Dungaciu consacrată Republicii Moldova.

În calitate de invitaţi speciali au fost: Ion Hadârcă- scriitor și deputat, Igor Cașu- istoric, Val Butnaru- scriitor și jurnalist, Vlad Lupan- deputat şi analist politic, iar moderatorul manifestării, Gheorghe Erizanu-directorul Editurii Cartier.

La prezentarea de carte, au mai fost aşteptaţi Excelenţa Sa, Ambasadorul României în Republica Moldova, domnul Marius Lazurca şi juristul Alexandru Tănase, dar din motive necunoscute, aceştia nu s-au prezentat.

Evenimentul a fost organizat sub formă de lansare-dezbatere, dat fiind faptul că controversele încep chiar de la coperta cărţii care pe lângă titlul ce ia forma unei iterogaţii este fotografia de la meciul de fotbal Franţa-România, unde pe un banner imens, este exclamaţia „România este Basarabia!”, imagine care de fapt a prezentat ideea de bază a acestei cărţi.

Fiecare din invitaţii speciali, au avut câte ceva de spus pe marginea acestei lucrări, astfel aceasta a fost comentată şi apreciată după criteriile şi valorile culturale, politice, sociale şi istorice.

Cartea e scrisă în patru capitole, în funcţie de principalele evoluţii din stânga Prutului: I. Liniştea dinaintea furtunii (decembrie 2008 – martie 2009); II. 7 aprilie – „revoluţia oranj” fără CNN. Spre noi alegeri (aprilie 2009 – iulie 2009); III. Dilemele noii puteri. Proiectul politic şi proiectul identitar (iulie 2009 – februarie 2010); IV. Referendum, anticipate şi tensiuni pre-electorale.

Autorul cărţii, Dan Dungaciu, a ţinut să precizeze, că volumul nu este o lucrare de sociologia naţiunii şi a naţionalismului.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.