Mai avem în Ţarǎ Cetǎţi de predat fǎrǎ luptǎ?

De Irina Gherasimov/ Chişinǎu / Moldova.ORG/ — Despre teritoriul Republicii Moldova din zona localităţii Palanca, raionul Ştefan Vodă, pe care trece porţiunea de drum ce leagă oraşul ucrainean Odessa de oraşul basarabean Reni, se vorbeşte puţin în presa din Republica Moldova. Nu şi în cea ucraineană, care, în ultima perioadă, a iniţiat o adevărată isterie mediatică pentru a justifica intenţia autorităţilor de la Kiev de a deveni stăpâni cu acte în regulă peste acest pǎmânt, care aparţine, de facto, Republicii Moldova.

Ministrul de Externe ucrainean, Konstantin Grişcenko a declarat că problema transferului de către Chişinău în proprietatea Ucrainei a unui sector de 7 kilometri din autostrada Odessa – Reni, din apropierea localităţii Palanca, trebuie rezolvată cât de curând posibil pentru a evita controverse dintre părţile implicate.

În cadrul raportului guvernului în Rada Supremă (Parlamentul Ucrainei), Konstantin Grişcenko a declarat că referitor la această chestiune s-a discutat de mai multe ori cu omologul său moldovean în timpul vizitei acestuia la Kiev.

"Noi considerăm că, de fapt, această transmitere ar fi doar un prim pas pentru rezolvarea problemei pe cale naturală, astfel încât să putem merge mai departe în discuţiile privind oportunităţile care există în relaţiile comercial-economice, precum şi în multe altele, de care este interesată partea moldovenească", a spus ministrul Konstantin Grişcenko, citat de agenţia UNIAN.

„Poziţia noastră este foarte clară. Şi cred că toată lumea înţelege că este angajamentul părţii moldoveneşti, care trebuia să fie îndeplinit acum 10-12 ani. Şi orice întârziere, orice argumente nu sunt acceptate, astăzi, de partea ucraineană", menţionează acesta.

Ministrul ucrainean a mai adăugat că, imediat după alegerile locale din Republica Moldova, Kievul va insista la o dezbatere consistentă la nivel interguvernamental, de exemplu, la nivel de miniştri de externe.

În conformitate cu punctul 1.1 al Protocolului adiţional la Tratatul între Republica Moldova şi Ucraina cu privire la frontiera de stat, privind transmiterea în proprietate Ucrainei a sectorului de autostradă Odesa – Reni în regiunea localităţii Palanca a Republicii Moldova, precum şi a sectorului de teren, prin care trece acesta, şi regimul lor de exploatare, semnat la Kiev la 18 august 1999, sectorul de teren, de jure, a fost transmis în proprietatea Ucrainei odată cu intrarea în vigoare a acestuia, la 18 noiembrie 2001.

Potrivit specialiştilor, Chişinăul nu a dus până la capăt angajamentul asumat, de a transfera în proprietatea Ucrainei nu atât asfaltul, cât şi suprafaţa terenului aferent drumului de 7,7 kilometri, care este o porţiune din autostrada cu lungimea de 300 de kilometri dintre Odessa şi Reni.

Totodată, specialiştii spun că e nevoie de clarificat situaţia cu terenul aferent, care în conformitate cu Tratatul moldo-ucrainean din 2001, se transferă în proprietatea Ucrainei.

Localnicii, însă, nu sânt mulţumiţi cu această tranzacţie şi rămân a fi foarte indignaţi de autorităţile moldoveneşti pentru proasta administrare a propriilor terenuri.

“Noi suntem, practic, o punte spre Cetatea Albă. Dintotdeauna am fost aici. Limanul Nistrului reprezintă un simbol pentru noi şi, istoric, avem menirea de a apăra acest pământ. Şi nu avem de gând să cedăm nimic din acest teritoriu”, declară Larisa Voloh, primarul satului Palanca, raionul Ştefan Vodă.

Dumitru Calinici, antreprenor din această localitate, susţine: „Noi parcă am fi ostatici, lăsaţi gaj ucrainenilor. Ne-am început activitatea aici în 1994, înainte de a începe toate aceste probleme. Avem o întreprindere mixtă moldo-ucraineană, cu capital ucrainean – 50 şi, respectiv, moldovenesc – 50 la sută. Am fondat această întreprindere considerând că aici este mult de lucru, şoseaua este destul de aglomerată, şi am investit în această întreprindere 5 milioane de lei. Din cauzǎ că autorităţile au decis cedarea acestui drum ucrainenilor, am ajuns, practic, să înregistrăm zero profit şi chiar să avem pierderi considerabile. În momentul de faţă, întreprinderea se află pe teritoriul care acum urmează să fie cedat ucrainenilor şi, dacă se va ajunge până la cedarea acesteia, vom rămâne fără nimic”.

În vara anului trecut, în cadrul unor discuţii moldo-ucrainene, părţile au coordonat proiectul Actului de stabilire pe teren al hotarelor pǎmântului transmis în proprietate Ucrainei şi situat pe teritoriul Republicii Moldova, pe care trece autostrada Odessa – Reni în regiunea localităţii Palanca (Republica Moldova).

La ora actuală, potrivit autorităţilor moldoveneşti, exploatarea şi deservirea autostrăzii şi a tuturor construcţiilor necesare pentru aceasta pe sectorul transmis sunt efectuate de către Ucraina. În acelaşi timp, Republica Moldova îşi păstrează dreptul de a folosi fără plată sectorul de autostradă. De asemenea, pe sectorul transmis nu se efectuează nici un control de frontierǎ, vamal sau alte tipuri de control efectuate la trecerea frontierei de stat.

Palanca înseamnă “cetate”. Anul trecut această localitate a împlinit 600 de ani de la prima atestare documentară, alături de alte sate din regiune, de la Ciuburciu până la Palanca. Cetatea Palanca era o cetate mică, din lemn, în timpul ocupaţiei turceşti purtând numele Ianâk Hisar, fiind construită cu scopul de a apăra Cetatea Albă.

Nici pe timpul celor mai crâncene rǎzboaie cetǎţile nu se predau, ele fiind simbol al puterii, rezistenţei şi onoarei unui neam.

Mai avem în Ţarǎ cetǎţi de predat fǎrǎ luptǎ?
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.