De Cătălina Gromov
Chișinău (Moldova.ORG) — Experții de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale Viitorul susțin că în campania pentru alegerile anticipate cheltuielile declarate de partide sunt de 4-5 ori mai mici decît cele reale. În cifre asta ar însemna în jur de 5 milioane de dolari – costul total pentru fiecare partid. Nedeclararea cheltuielilor și veniturilor reale reprezintă o problemă majoră în fiecare campanie electorală. Partidele au secretizat și de această dată finanţele virate în campanie, afişând doar sumele alocate pentru producerea materialelor de agitaţie electorală. Mai mult, din rapoartele financiare lipsesc cu desăvârşire salariile angajaţilor şi polit-tehnologilor. Nici concertele electorale n-au fost incluse la capitolul cheltuieli.
Politologul Cornel Ciurea susține că costurile totale de campanie a trei partide politice – PCRM, PLDM şi PDM – ar putea să ajungă la 42 de milioane de lei pentru fiecare. Pe articole de cheltuieli, se remarcă și o implicare masivă a concurenţilor în organizarea campaniei în teritoriu (raioane, primării). La această categorie, suma per formaţiune se cifrează la aproape 13 milioane de lei, ceea ce reprezintă o pătrime din totalul bugetului.
În umbră rămân şi costurile suportate pentru consultanţa oferită de polit-tehnologii invitaţi din Federaţia Rusă sau Occident: „Costurile acestor servicii, în special pentru partidele mari, se apropie de 1 milion de dolari, cifră care reprezintă aproximativ 20% din bugetul de campanie a unui partid mare”, explică co-autorul studiului, Leonid Litra.
Cumulate cu costurile care nu puteau fi supuse monitorizării din cauza accesului complicat la date, bugetul total simulat al campaniei pentru PCRM, PLDM şi PDM se ridică la aproximativ 54 de milioane de lei pentru fiecare dintre partide. Printre cheltuielile nedeclarate, care nu pot fi monitorizate, se numără cadourile electorale, onorariile pentru comentatori şi jurnaliştii afiliaţi, dar şi utilizarea tehnologiilor electorale murdare, inclusiv în ziua alegerilor. Cornel Ciurea mai estimează că toate astea se cotează la cel puţin 1 milion de dolari per partid. Din această cauză, bugetul total simulat de campanie al PCRM, PLDM şi PDM ar putea atinge cifra de 4,5-5 milioane de dolari pentru fiecare formaţiune.
„Pentru PDM au făcut donaţii de la 3000 la 100 000 de lei cel puţin 21 de persoane neangajate în câmpul muncii. De asemenea, şase pensionari au donat partidului sume între 3200 şi 90 mii de lei. Pentru PLDM au făcut donaţii între 3000 şi 40 000 de lei şase pensionari. În rapoartele financiare ale PL nu am găsit donatori şomeri sau pensionari, iar pe cei de la Partidul Comuniştilor nu am putut să-i verificăm, deoarece în rapoartele financiare nu se indică dacă cel care varsă bani în visteria formaţiunii e angajat sau nu în câmpul muncii”, a dcelarat Cornelia Cozonac, de la Centrul de Investigaţii Jurnalistice.
Autorii acestui studiu sunt foarte îngrijorați și insistă ca autoritatea electorală, CEC, să fie cea investită cu toate atribuţiile de rigoare pentru efectuarea monitorizării şi controlului asupra finanţării atât pe durata campanie, cât şi între campanii.
Analiza cheltuielilor oficiale a fost efectuată în cadrul proiectului „Promovarea unui vot conştient în alegerile generale din 2010”, implementat cu susţinerea financiară a Fundaţiei Est-Europene din resursele acordate de Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida), Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei / DANIDA şi Fondul Naţional pentru Democraţie (NED). Capitolul pe transparenţa donaţiilor a fost realizat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice în cadrul campaniei „Cunoaşte-ţi candidatul!”, derulată cu susţinerea Fundaţiei Soros-Moldova.
Menționăm că iniţiativa realizării studiului „Finanţarea partidelor politice: între transparenţă şi obscuritate” aparţine IDIS „Viitorul”, think-tank a analizat aceste aspecte şi în campaniile pentru alegerile generale din 5 aprilie şi 29 iulie 2009.