Europenii nu se mai aşteaptă la un succes în Afganistan

Europenii nu mai cred în succesul intervenţiei în Afganistan, i-a declarat confidenţial preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, ambasadorului SUA în Belgia, Howard Gutman, care s-a grăbit să informeze Departamentul de Stat despre această opinie printr-o notă ajunsă însă şi la cunoştinţa site-ului WikiLeaks, iar prin acesta – duminică – în paginile ziarului belgian Le Soir.

Întrevederea a avut loc în 4 ianuarie, când Van Rompuy tocmai îşi părăsise postul de premier belgian pentru cel de preşedinte al UE. ‘Noi rămânem încă /în Afganistan/ în 2010 din respect pentru americani, dar aceasta este ultima şansă’, a subliniat Van Rompuy, avertizând: ‘Dacă un belgian este ucis, s-a terminat cu angajamentul belgian în Afganistan’.

Fie că aparţin sau nu Alianţei Nord-Atlantice, cele 27 de ţări ale UE participă sau colaborează în diferite moduri cu ISAF, forţa de stabilizare comandată de NATO în Afganistan, care are mandatul de a susţine guvernul preşedintelui Hamid Karzai la Kabul. Două treimi dintre cei 140.000 de soldaţi ai ISAF sunt americani, 30.000 fiind furnizaţi de ţările europene, dintre care aproape 500 de Belgia.

În 20 noiembrie, în cursul summit-ului lor la Lisabona, conducătorii celor 28 de ţări ale NATO au convenit o strategie de afganizare progresivă a operaţiunilor de luptă, adică transferul responsabilităţii acestora militarilor afgani între anii 2011-2014. Aceasta însă nu semnifică retragerea tuturor trupelor străine, ci doar reducerea lor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.