De Cătălina Gromov
Rejudecarea cauzei privind Contestația PNL către CEC privind pretinsa încălcare a legislației de către PUM prin nedeclararea cheltuielilor în campania electorală Referendum 2010, se amînă. Motivele care stau la baza acestei circumstanțe sunt că justiția folosește metode cu spirit amuzant, este neserioasă și se comportă iresponsabil.
La 7 octombrie, Curtea de Apel Chişinău urma să rejudece cazul privind încălcările Partidului Umanist din Moldova, prin nedeclararea cheltuielilor pentru panourile publicitare plasate pe teritorilul RM. În baza Hotaririi CSJ, Curtea de Apel Chisinau trebuia să stabilească în ce context au fost instalate aceste panouri publicitare, din ce surse financiare şi care a fost scopul instalării lor.
Şedinţa a început cu comentariile vesele ale judecătorului Grigore Zubati pe seama reprezentantului PNL, ca mai apoi să solicite că reprezentantul PNL să gasească singur adresa sediului Partidului Umanist din Moldova, căci instanţa nu l-a citat din motiv că nu cunoaşte adresa sediului. Şi are de gînd să amâne cauza pe vre-o 2-3 săptămâni, amuzîndu-se de faptul că „Dosarul nu mai este actual”. Instanţa, probabil, a uitat de principiul FIAT JUSTITIA ET PEREAT MUNDUS! (Să fie justiţie, chiar de e sfîrşitul lumii!). La întrebarea reprezentantului PNL, Filipp Druţa, de ce instanţa are nevoie de tocmai 3 săptămîni, judecătorul a raspuns vesel, că e greu de gasit Partidul Umanist din Moldova „…ce nu-l stiţi cum e Pasat”.
Atunci judecătorului i s-a propus să deschidă dosarul, ca ultimul să fie surprins de faptul că în dosar este şi adresa sediului, demonstrînd faptul că nu cunoaşte deloc cauza, şi are o atitudine neglijentă faţă de obligaţiile sale, şi în mod evident există o îndoială rezonabilă în obiectivitatea sa.
Reprezentantul PNL în asemena circumstanţe a fost nevoit să depună o cerere de recuzare a judecătorului. Cererea de recuzare conform legii se examinează în aceiaşi zi, dar din motiv că nu este Preşedintele instanţei, repartizarea pentru examinarea cererei de recuzare se va face peste 3- 4 zile.
Amintim ca la 3 septembrie PNL a solicitat prima dată investigarea faptului că Partidul Umanist din Moldova a plasat panouri de tip Bill-Board (3 x 6m) şi (4 x 10m) cu mesaje prin care promovează ideea că doar PUM şi liderul său sunt cei în care se poate avea încredere, în timp ce la CEC formaţiunea nu a declarat oarecare cheltuieli în rapoartele financiare. Legislaţia prevede că folosirea intenţionată de către concurentul electoral a unor fonduri financiare şi materiale nedeclarate, în cazul constatării faptelor de către instanţa de judecată, atrage drept consecinţă aplicarea anulării înregistrării.
În Rapoartele Financiare privind veniturile şi cheltuielile participanţilor la referendumul republican constituţional din 5 septembrie 2010, prezentate Comisiei Electorale Centrale, Valeriu Pasat declara că PUM nu a efectuat acţiuni care ar fi implicat cheltuieli financiare. Şi nici nu a deschis cont bancar electoral “din motive tehnice”. PNL a cerut CEC să se precizeze care sunt “motivele tehnice“ ce au împiedicat PUM să îşi deschidă contul bancar electoral pentru a transfera banii companiilor publicitare.