Planurile Canadei de a construi un lac artificial pentru summiturile G8 şi G20 declanşează un scandal

După ce au anunţat că vor cheltui 900 de milioane de dolari pentru a asigura securitatea summiturilor G8 şi G20 din această lună, autorităţile canadiene au intrat din nou în colimator, după ce planul lor de a construi un lac artificial a devenit public.

Organizatorii summiturilor G8 şi G20 au suscitat un val de reacţii publice după anunţarea planului de construcţie a unui centru media de 2 milioane de dolari, cu un lac artificial, dotat cu copaci, ponton şi chiar canoe.

Problema este că nu toţi cei peste 3.000 de ziarişti aşteptaţi la evenimentele dintre 25 şi 27 iunie vor avea loc în staţiunea turistică Huntsville şi majoritatea vor relata despre summituri de la Toronto.

Proiectul numit ‘Coridorul canadian’ ar urma să compenseze ceea ce pierd ziariştii prin faptul că nu vor putea să se deplaseze la Huntsville.

Susţinătorii guvernului susţin că aceste costuri sunt justificate de importanţa summiturilor şi de riscurile de securitate. Practic, în condiţiile în care la summitul G20 vor participa ţările ca totalizează 85% din finanţele lumii, ameninţarea terorismului este considerată drept una foarte reală.

De asemenea, este perceput ca extrem de important forumul economic de decizie, în contextul în care Europa se confruntă cu o criză a datoriei publice care ar putea degenera într-o nouă criză globală.

Pe de altă parte, mulţi canadieni par a fi de părerea politicianului de opoziţie Jack Layton, care a numit întreaga afacere ‘Fakelakegate’.

‘Ar trebui să fie o reuniune care să abordeze criza internaţională a datoriei. Ar trebui să dăm un exemplu de austeritate şi în schimb chemăm lumea la noi în casă, invitându-i pe oameni să stea în jurul unui lac artificial de 2 milioane de dolari’, a declarat un alt parlamentar de opoziţie, Mark Holland.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.