Ion Surdu: Cum a fost legiferată Ziua Memoriei

De Ion Surdu

Ziua Memoriei (Ziua de comemorare a celor căzuţi în conflictul armat din 1992 pentru apărarea integrităţii şi independenţei R. Moldova şi victimelor acestui conflict) este denumirea oficială a zilei de astăzi, 2 martie, votată de către parlament în şedinţa de săptămâna trecută.

Prin această decizie, legislativul completează Hotărârea nr. 433-XII, din decembrie 1990, cu privire la zilele de sărbătoare, odihnă şi comemorare în RSS Moldovenească.

Deşi este un subiect de interes general, acesta a generat dezbateri aprinse în plenul parlamentului, deputaţii solicitând, pe rând, trei pauze consecutive. Ei nu puteau conveni asupra denumirii zilei de 2 martie, comuniştii insistând asupra cuvântului „victime”, iar majoritatea parlamentară – pe „eroi”. Până la urmă, pentru a împăca ambele tabere, Corina Fusu, preşedinta Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, a anunţat că 2 martie va fi numită Ziua Memoriei, cu descifrarea respectivă.

Anterior, ministrul de Interne, Victor Catan a declarat că în conflictul de la Nistru au luptat 29 mii de persoane, dintre care 3.400 din cadrul MAI. În urma evenimentelor din 1992 şi-au pierdut viaţa 286 de persoane, iar 289 au rămas invalide.

Pe parcursul zilei de azi vor avea loc mai multe acţiuni dedicate aniversării a 18-a de la începutul războiului: servicii divine de comemorare a eroilor căzuţi pentru integritatea şi suveranitatea Republicii Moldova, organizate în catedrale şi biserici; depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt; marşul de comemorare pe traseul Piaţa Marii Adunări Naţionale – bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt – str. Ismail – str. Pan Halippa – Complexul memorial „Eternitate”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.