Protest pentru pamantul de la Palanca

Cativa tineri, reprezentanti ai Coalitiei Civice pentru o Guvernare Democratica si Transparenta, au pichetat, joi, sediul Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene, in semn de protest fata de decizia Guvernului de a ceda teritoriul de sub Odesa-Reni din apropierea satului Palanca, comunica DECA-press.

Potrivit lui Radu Busila, membru al Coalitiei Civice pentru o Guvernare Democratica si Transparenta, Constitutia stipuleaza clar ca R. Moldova este unul indivizibil, iar teritoriul ei este inalienabil. „Semnarea Actului de transmitere a teritoriului de sub soseaua de la Palanca este unul ilegal si contravine direct normelor prevazute in Constitutie”, a spus acesta.

Potrivit Protocolului aditional la tratatul cu privire la frontiera de stat din R. Moldova si Ucraina, semnat in 1999, pe timpul Guvernului Ciubuc, Moldova transmite in proprietatea Ucrainei sectorul de autostrada Odesa-Reni in regiunea localitatii Palanca a R. Moldova, precum si sectorul de teren prin care trece acesta. Documentul mai prevede ca sectorul de autostrada care este transmis are lungimea de 7,77 km si latimea de 23 de metri, iar pamantul care este transmis este in exclusivitate cel de sub cimentul autostrazii, cu aceeasi lungime si latime, avand suprafata totala de 18 hectare. Documentul prevedea din start transmiterea nu doar a autostrazii, ci si a pamantului pe care se afla ea. Ratificarea Tratatului si protocolului aditional s-a facut in 2001 cu votul deputatilor comunisti.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.