Nicolae Roibu: Ei au votat Independenţa

De Nicolae Roibu

Pe 17 aprilie se împlinesc două decenii de la prima şedinţă a primului parlament, ales în mod democratic, ai cărui deputaţi au votat Declaraţia de Independenţă, Drapelul şi Stema de Stat ale R. Moldova.

Cu ocazia aniversării, pe 16 aprilie, la Palatul Republicii va fi organizată o conferinţă ştiinţifico-practică cu genericul „20 de ani de la constituirea primului parlament ales democratic”. Scopul acesteia, a spus ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Asociaţiei obşteşti „Parlamentul-90”, Pantelei Sandulachi, este de a antrena partidele politice, societatea civilă, instituţiile statului, mediul academic şi universitar într-un dialog constructiv despre principalele realizări şi insuccese ale deputaţilor primului parlament, precum şi despre perspectivele parlamentarismului în R. Moldova întru edificarea unei societăţi democratice, în spiritul valorilor europene.

Preşedintele primului parlament, Alexandru Moşanu, a specificat că istoria primului legislativ aproape că nu este studiată. Cu prilejul acestei aniversări, a constatat el, se vor activiza toţi cei care se interesează de istoria noastră recentă, de felul cum Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, colonie sovietică, s-a transformat în Republica Moldova, stat suveran, independent şi democratic. În context, actualul parlament nu este un continuator al sovietelor supreme de cândva, ci a primului parlament, care a contribuit la constituirea unui nou stat – R. Moldova. Prin urmare, numerotarea legislaturilor trebuie să fie înfăptuită începând cu cea a primului parlament. În cadrul conferinţei preconizate, a mai spus Alexandru Moşanu, este important să fie studiat modul în care a evoluat clasa politică din R. Moldova, care erau componentele ei – câte persoane erau din nomenclatura comunistă şi câte din noii democraţi.

Pe marginea subiectului discutat s-au mai pronunţat deputaţii primului parlament Petru Munteanu, Anatol Ţăranu şi Mihai Patraş.

Pe 17 aprilie va avea loc şedinţa festivă a actualului legislativ în cadrul căreia va fi restabilită Declaraţia de Independenţă a R. Moldova. Ea va fi semnată în original de deputaţii primului parlament care au mai rămas în viaţă.
Amintim că primul parlament a fost cel care a scos Partidul Comunist al RSSM în afara legii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.