Vasile Botnaru, şeful biroului de la Chişinău al postului de radio Europa Liberă a realizat un reportaj de calitate despre viaţa oamenilor din satul Palanca, problemele cu care ei se confruntă urmare a cedării şoselei statului vecin, Ucraina.
Prin ratificarea tratatului de frontieră cu Ucraina, Republica Moldova ar pierde 7.7 kilometri de autostradă si 900 de hectare teren agricol, situate în localitatea Palanca.
Segmentul de autostradă Odesa-Reni, cu o lungime de 7,7 km, în regiunea localităţii Palanca din Republica Moldova a fost transmis în exploatarea şi sub jurisdicţia Ucrainei conform Protocolului adiţional la Acordul de frontieră dintre Ucraina şi Moldova, semnat la 18 august 1999. Ucraina insistă asupra transmiterii inclusiv şi a teritoriului de sub această autostradă, în pofida faptului că în Acord se stipulează clar că “segmentul transmis este proprietate a Ucrainei pe teritoriul Republicii Moldova“.
Fragmentul de drum este parte a unei autostrăzi cu o lungime de 310 km, care leagă restul Ucrainei cu partea de sud-vest a regiunii Odesa, adică sudul Basarabiei, teritoriu ce a aparţinut până în 1940 României şi a făcut parte din Principatul Moldovei, la fel ca şi Nordul Bucovinei. În 1940, URSS a alipit la Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (teritoriu acaparat drept urmare a Pactului Stalin-Hitler, cunoscut şi ca Pactul Molotov-Ribentropp) teritoriul Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldoveneşti (MASSR) cu sediul la Balta, ulterior la Tiraspol, creată în 1924, în schimbul Sudului Basarabiei şi Bucovinei de Nord, Ţinutului Herţa care au fost date Ucrainei sovietice de catre Kremlin.