De Valentina Baciu
Guvernul a aprobat astăzi structura, efectivele de personal şi indemnizaţiile de funcţie (în valută) ale diplomaţiilor moldoveni. Potrivit ministrului Afacerilor Externe Iurie Leancă, după mai mult timp de secretizare salariile diplomaţiilor devin publice. El a mai precizat că acestea au rămas aceleaşi ca şi în anii trecuţi.
Un ambasador are un salariu între 1700-2000 Euro, iar un administrator-şofer circa 1000 Euro.
Leancă a declarat că decizia adoptată are scopul de a optimiza cheltuielile tuturor misiunilor diplomatice în contextul crizei economice. Vor fi reduse 18 poziţii, altele vor fi transferate la reprezentanţele noi care urmează a fi create în următoarele luni – Ambasada de la Madrid şi Consulatul General de la Iaşi – sau la alte misiuni existente. De exemplu, la Kiev există două poziţii de consilieri pe probleme economice.
Una dintre ele va fi închisă, fiind transferată pentru misiunea diplomatică din Misk. La fel se va proceda şi cu ambasada de la Budapesta care va fi redimensionată. În capitala Ungariei acum există cinci diplomaţi, spre deosebire de Viena unde sunt doar trei şi pe care Leancă o consideră mult mai importantă decât Budapesta. „Chiar dacă de la bugetul de stat pentru 2010 au fost alocaţi cu un mln. lei mai mult decât în anul trecut pentru cheltuielile misiunilor diplomatice, constituind 156 mln. lei, în valută echivalentul lor este cu aproximativ 18% mai mic faţă de anul trecut”, a menţionat ministrul. Totodată, Leancă a spus că până acum în mai multe reprezentanţe diplomatice erau trimişi rude şi oameni de încredere ai liderilor comunişti, fiindu-le stabilite secret salariile.
Ministrul Agriculturii Valeriu Cosarciuc a propus ca să fie create trei poziţii noi de consilieri pe probleme economice în ambasadele din Germania, Franţa şi Polonia, ţări în care R. Moldova ar avea interes să stabilească relaţii economice şi de unde să atragă investiţii străine. Prim-ministru a susţinut propunerea lui Cosarciuc, numai că Leancă a insistat că nu este nevoie. „Este primul ministru care i se propun mai mulţi bani şi el refuză”, a remarcat premierul. În opinia lui Leancă, RM nu fructifică instituţia de consul onorific, care nu costă bani dar care poate să trezească mai mult interes pentru ţara noastră. „Haideţi să identificăm împreună în ţările care ne interesează oameni cu o anumită poziţie pe care să-i numim consuli onorifici”, a adăugat Leancă.
Cât priveşte noul consulat de la Iaşi, Leancă spune că acesta ar putea fi funcţional până în aprilie. Autorităţile au identificat trei clădiri şi urmează să se deplaseze la Iaşi pentru a alege pe una din ele. Inaugurarea Ambasadei de la Madrid va dura ceva mai mult a afirmat ministrul.
Vedeţi ce salarii au reprezentanţii Republicii Moldova care activează în cadrul misiunilor diplomatice din străinătate: Apasati aici sau aici.