În Gulag doar pentru un pumn de grâu Noi dezvălu

De Natalia Hadârcă

Noi dezvăluiri ale Comisiei pentru condamnarea regimului comunist

În perioada stalinistă, oamenii simpli erau condamnaţi la cel puţin şapte ani de gulag pentru că au furat un pumn de grâu, în timp ce înalţi demnitari de partid sau de stat care erau prinşi cu delapidări de zeci de mii sau chiar sute de mii de ruble erau pedepsiţi doar cu excluderea din partid sau pierderea locurilor de muncă. Acestea sunt noile dezvăluiri făcute ieri de către Comisia pentru condamnarea regimului comunist. Documente ce confirmă aceste fapte au fost găsite în arhiva Ministerului Afacerilor Interne.

Igor Caşu, vicepreşedintele acestei comisii, a declarat într-o conferinţă de presă, că în arhiva MAI au fost descoperite documente şocante şi despre deportările staliniste, despre care se credea că se ştie cam totul. „În acea perioadă nu au fost deportaţi în mare parte doar culacii, după cum se susţinea. Cei mai mulţi erau ţărani săraci sau din clasa de mijloc. „Iar cât priveşte componenţa etnică a deportaţilor, 50% erau moldoveni, de origine etnică românească, majoritatea fiind foşti jandarmi ai armatei române sau foşti angajaţi în diferite structuri ai armatei germane. Restul sunt ucraineni, ruşi, bulgari etc. Nu vrem să facem din aceştia eroi, dar nici să-i numim trădători nu putem, precum i-a calificat regimul. Ceea ce este important e că după 1956 au fost eliberaţi din aşa-numitele aşezări speciale, dar niciodată n-au fost reabilitaţi. Ei au fost lipsiţi de drepturi în toată perioada sovietică: copiii lor nu puteau să înveţe în instituţii superioare de învăţământ, să aibă funcţii de răspundere etc.”, a declarat Igor Caşu.

Istorici au vorbit şi despre detaşamentele de lichidare care au fost create în iunie 1941 şi au activat până în 1946, ajungând la zece mii de persoane. Membrii acestora se ocupau de identificarea persoanelor indezirabile regimului care refuzau mobilizarea în armată, să lucreze pe şantiere etc. Aceştia erau închişi în lagăre de concentrare sau împuşcaţi.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.