De Diana Răileanu
Monica Macovei (Comitetul de cooperare UE-Moldova): „Europenizarea nu se construieşte din gesturi simbolice şi granturi occidentale". „Sper ca negocierile privind acordul de asociere cu UE să se încheie la sfîrşitul anului"
„Europenizarea nu se construieşte numai din declaraţii, din gesturi simbolice sau granturi occidentale „… cam aşa sună nu numai o idee a comentariului pe care tocmai l-ati auzit, dar şi apelul făcut de delegatia parlamentarilor europeni aflaţi zilele acestea la Chişinău, participînd la sedinta Comitetului de cooperare Uniunea Europeana-Moldova. Cu copreşedinta din partea Parlamentului Europeana, Monica Macovei a stat de vorba Diana Răileanu, la incheierea vizitei si dupa conferinţa de presă a delegaţiei europene.
Monica Macovei: „Cu cât un guvern e mai democratic şi promite mai multe şi spune „Vreau integrare” şi „Vreau să fac reformă”, cu atât aşteptările sunt mai mari, e normal. Misiunea este mai grea dar, pe de altă parte, este misiunea pe care şi-au asumat-o în campania electorală şi în programul de guvernare. Da, deci aşteptările sunt într-adevăr să se treacă la fapte concrete pe măsuri de reformă. Ştim că este greu, mai ales cei care am trecut prin aceste reforme.
De multe ori reformele nu reuşesc perfect, dar trebuie să se vadă voinţa de a le începe şi apoi şi priceperea de a face o parte din aceşti paşi. Eu am fost în Parlamentul European când a venit dl Filat şi au fost întâmpinaţi de oameni din toate grupurile politice din Parlament ca reprezentanţi ai unui guvern democratic. S-a insistat foarte mult pe cuvântul democratic.”
Europa Liberă: Care sunt şansele Republicii Moldova de încheiere a unui acord de asociere şi de liberalizare a regimului de vize?
Monica Macovei: „Guvernul Republicii Moldova a început să negocieze textul tratatului cu Comisia Europeană. Sper ca acesta să se finalizeze la sfârşitul anului 2010 şi să se adopte cel târziu la începutul anului 2011. Acesta este tratatul de asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană care va spune şi ce aşteptări sunt, temele de făcut.
Problema cu vizele este separată, trebuie să se înceapă un dialog pe liberalizarea vizelor. Noi am cerut prin această declaraţie de astăzi ca acest dialog să se înceapă în anul 2010. Începerea dialogului înseamnă că cele două părţi, Uniunea Europeană şi autorităţile din Republica Moldova, se aşează la masă şi discută. Vreţi liberalizarea vizelor? Pentru asta trebuie să faceţi: să asiguraţi frontierele, să faceţi paşapoarte biometrice, de pildă, dau nişte exemple, să nu mai fie corupţie la frontieră şi la vamă, să combateţi crima organizată, că aveţi o problemă cu crima organizată şi traficul de fiinţe umane sau de droguri, etc. Când sunt făcute aceste teme atunci se rezolvă şi problema. Noi am cerut să înceapă.
Acum sigur că există un fel de oboseală, mai ales la nivelul marilor state membre, care au un fel de oboseală faţă de extindere, însă îi înţelegem pentru că au avut probleme şi cu România şi cu Bulgaria. După integrare nu prea ne-am ţinut promisiunile. Noile state membre, am văzut şi zilele acestea, suntem trup şi suflet lângă vecinii noştri.”
Europa Liberă: Vizavi de evenimentele din 7 aprilie, veţi insista pe continuarea anchetelor?
Monica Macovei: „Eu insist să ştiţi, eu sunt pentru rezolvări clare. Am auzit şi eu oameni plângându-se că s-ar putea să nu se afle niciodată adevărul. Eu întotdeauna am să insiste ca să se afle adevărul. Nu cred că putem construi lucruri bune, mai ales împreună, fără să ştim adevărul şi fără ca nişte oameni să plătească. Pentru Dumnezeu, să vezi că e tortură, să vezi că sunt oameni omorâţi, să vezi că sunt oameni arestaţi ilegal şi să nu răspundă nimeni. Atunci pe bună dreptate, oricine, un hoţ de găină va spune: da eu de ce să mă duc la închisoare?
Una este ancheta parlamentară, care este practic ancheta unui grup de politicieni şi care are rostul să încerce să afle adevărul la acest nivel politic şi să-l facă public. Ea nu are cum să aibă consecinţe politice dar este importantă pentru adevăr. Însă este ancheta juridică, adică poliţia şi procurorii care trebuie să finalizeze ancheta şi să o trimită în judecată. Am aceeaşi nemulţimire în România, unde după 20 de ani pentru morţii din Bucureşti de exemplu, de la revoluţie, prin împuşcare nu de infarct, cineva a tras în ei, nu avem pe nimeni vinovat. Am aceeaşi nemulţumire şi fac aceleaşi intervenţii publice.”
Europa Liberă: Dna Macovei, de la ce credeţi că trebuie să înceapă reforma în justiţie?
Monica Macovei: „Cred că soluţia este să aducem oamenii, poporul să decidă. Dacă ei nu se curăţă şi nu-şi elimină oamenii răi din sistem, atunci nu aducem factorul politic ci aducem oamenii. Facem consilii de disciplină formate din oameni pe sistemul curţilor cu juraţi cum este şi în alte state din lume. Sunt state unde nu judecătorii decid să-şi sancţioneze colegii, ci oamenii. Atunci când îi vor curăţa oamenii o să putem construi o altă justiţie profesionistă şi curată.
În România, în justiţie nu s-a umblat la morală şi bun simţ, la calitatea oamenilor la profesionalism, la integritate ci toată lumea a crezut dacă prin lege, prin Constituţie îi facem independenţi şi inamovibili pe judecători ei se vor comporta ca nişte judecători corecţi, profesionişti şi integri, ceea ce e total greşit. Realitatea ne-a arătat că această prezumţie a fost falsă.
Acum am ajuns cu o justiţie total independentă, dar independentă în sensul că e independentă să fie coruptă şi nepedepsită, să nu fie profesionistă şi nu vrea ca nimeni să se uite la ea şi să o întrebe ce şi cum. Acum nu mă refer la toţi, sunt şi judecători cinstiţi şi profesionişti peste tot în toate ţările despre care vorbim. Însă sunt suficienţi de mulţi şi ceilalţi. S-a greşit ca strategie.
Strategia era întâi să cureţi sistemul, să vezi cine este Popescu, ce a făcut, să faci teste de integritate, există astfel de teste, şi după aceea să-l faci pe viaţă judecător. Nu s-a făcut asta, nu s-a făcut nici în România, pentru că nu a existat voinţă politică. Şi noi am avut forţe comuniste la putere, voinţa a fost să se păstreze aceşti oameni şi apoi să rămânem cu ei pe viaţă fără nicio testare. E foarte greu ca după aceea să vii să faci reformă cu ei, inamovibili pe viaţă, şi neputând să-i sancţionezi, putând să-i sancţioneze Consiliul Superior al Magistraturii. Poate că aici situaţia e diferită, pentru că înţeleg că în Republica Moldova în acest Consiliu sunt mai puţini reprezentanţi ai judecătorilor şi sunt oameni şi din afară”.