Interviu acordat în exclusivitate agenţiei MOLDPRES de către Prim-ministrul Moldovei
Întrebare: De la învestirea Guvernului Filat, aţi vizitat mai multe capitale occidentale, unde R. Moldova a primit asigurări de susţinere la toate capitolele – politic, economic, social etc. Dar, s-a creat impresia că numai într-un caz nu v-aţi stăpînit emoţiile, la Washington. Acest triplu "Thank you, America", trebuie să-l înţelegem că vizita a dat rezultate peste aşteptări?
V.F.: În cadrul întrevederilor cu oficialii americani, am simţit o deschidere fără precedent faţă de Republica Moldova, o dorinţă sinceră de a ne ajuta, de a aprofunda colaborarea pe multiple planuri. Trebuie să recunosc că acest lucru m-a surprins plăcut, am înţeles că Moldova are prieteni sinceri în SUA şi pe arena internaţională. Discuţiile pe care le-am avut cu Vicepreşedintele SUA Joseph Biden, cu Secretarul de Stat Hillary Clinton, cu alţi oficiali americani au fost pline de conţinut, m-am convins că există un mare interes faţă de procesele care au loc în ţara noastră, faţă de viziunile noastre de viitor, aspiraţiile în plan extern.
O expresie a susţinerii şi a deschiderii SUA faţă de ţara noastră a fost şi semnarea Declaraţiei comune a Statelor Unite ale Americii şi Republicii Moldova cu privire la intensificarea cooperării bilaterale. Această declaraţie, alături de alte două documente importante semnate în cadrul vizitei în SUA (Memorandumul de cooperare dintre Republica Moldova şi statul Carolina de Nord şi Acordul "Compact" al Corporaţiei "Provocările Mileniului") au consolidat şi mai mult prietenia dintre ţările noastre. În general, vizita a fost una productivă şi care, în opinia mea, a dat un nou impuls dezvoltării relaţiilor dintre Republica Moldova şi SUA.
Întrebare: Cît de importante sînt cele 262 mln de dolari, obţinute în urma semnării Acordului "Compact" cu Corporaţia "Provocările Mileniului" pentru R. Moldova?
V.F.: Pentru a deveni eligibilă şi a semna acest Acord, Republica Moldova a înregistrat mai multe progrese şi şi-a asumat mai multe reforme. Prin semnarea acestui Acord, SUA a transmis un mesaj clar de susţinere Republicii Moldova.
La concret, asistenţa pentru implementarea Programului "Compact" va fi acordată sub formă de grant în decursul unei perioade de cinci ani. Programul "Compact" include două proiecte majore – "Tranziţia la agricultura performantă" în valoare de 102 mln de dolari şi "Reabilitarea drumurilor", estimat la 133 mln de dolari. Totodată, pentru administrarea, monitorizarea, evaluarea şi auditul Programului "Compact" vor fi alocate 27 mln de dolari.
Proiectul "Tranziţia la agricultura performantă" va contribui la sporirea veniturilor din agricultură ale populaţiei rurale prin stimularea productivităţii şi perfecţionarea metodelor de comercializare a produselor agricole cu valoare adăugată înaltă. Proiectul "Reabilitarea drumurilor" prevede lucrări de reparaţie a 93 km ai uneia dintre principalele autostrăzi din nord-estul Republicii Moldova. Acest traseu este o importantă cale de acces pentru transportatorii privaţi şi pasageri, precum şi pentru afacerile şi comerţul interior.
Întrebare: Vorbind despre vizita în SUA, toţi s-au axat, în temei, pe cele 262 mln de dolari nerambursabile. Dar, în cadrul întrevederii cu congresmanul Howard Bremen, Preşedintele Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanţilor, aţi declarat că sprijinul SUA oferit Republicii Moldova este extrem de important pentru dezvoltarea ţării, în special la capitolul funcţionării instituţiilor democratice şi respectării drepturilor fundamentale ale omului. Ce include această formulare diplomatică a discuţiilor purtate în SUA?
V.F.: Acest mesaj l-am promovat constant în timpul vizitei în SUA şi nu este o formulare diplomatică, după cum V-aţi exprimat. Pe parcursul anilor SUA a contribuit, prin intermediul instituţiilor şi programelor sale, la dezvoltarea instituţiilor democratice din ţara noastră, la sporirea nivelului de respectare a drepturilor omului. Voi invoca în calitate de exemplu activitatea USAID în Republica Moldova, sau activitatea NDI şi IRI etc. Aş vrea să menţionez şi aportul direct al Ambasadei SUA la Chişinău, care a finanţat o mulţime de proiecte orientate spre dezvoltarea democratică a ţării noastre. SUA tot timpul a fost un prieten sincer al Republicii Moldova, ne-a ajutat să avansăm în procesele democratice interne şi ne-a susţinut în plan extern. Datorită inclusiv acestei susţineri, ţara noastră s-a dezvoltat, a avansat pe calea reformelor democratice. De aceea, am şi solicitat şi în continuare sprijinul SUA în acest sens.
Întrebare: Consiliul de directori al FMI a aprobat la 29 ianuarie curent, Acordul de colaborare cu Republica Moldova pe un termen de 3 ani, care prevede un credit în valoare de 574,4 de milioane de dolari SUA. Pentru ce vor fi folosiţi aceşti bani?
V.F.: Banii sînt alocaţi cu scopul susţinerii Republicii Moldova în vederea restabilirii durabilităţii fiscale şi externe, menţinerii stabilităţii financiare, reducerii sărăciei şi creşterii economice. R. Moldova a obţinut acces imediat la 60 milioane de DST (circa 93 mln de dolari SUA), iar tranşele următoare vor fi debursate în urma revizuirilor semi-anuale. Această primă tranşă este divizată în două părţi – pentru susţinerea bugetului (62 mln dolari SUA), pentru completarea rezervelor valutare ale BNM (31 mln dolari SUA).
Aş vrea să menţionez importanţa suportului FMI pentru Republica Moldova în condiţiile în care am preluat guvernarea. La acel moment, ţara se afla practic în incapacitate de plată, deficitul bugetar fiind de 16% din PIB (peste 8 mlrd de lei). Graţie inclusiv suportului FMI, noi am reuşit stabilizarea situaţiei economice şi stabilirea unei temelii pentru creşterea economică ulterioară.
Întrebare: O întrebare, care se impune, deoarece s-au făcut şi se mai fac foarte multe speculaţii pe marginea subiectului respectiv. Se zice că atît susţinerea SUA, cît şi cea a FMI, a fost condiţionată de participarea R. Moldova în misiuni internaţionale de menţinere a păcii. În special este vorba despre Afganistan. Au existat asemenea condiţii sau nu? Care este totuşi poziţia Guvernului în această problemă?
V.F.: În ultimul timp, la tema trimiterii militarilor moldoveni în Afganistan s-au făcut mai multe speculaţii şi consider necesar să venim cu unele precizări. În primul rînd, nu Guvernul este acel care trimite militari în Afganistan – acest lucru se face printr-o hotărîre a Parlamentului. Aşa s-a procedat şi anterior, cînd militari din Republica Moldova au participat la misiuni de pacificare în Irak. Vreau să menţionez în context că acei care încearcă acum să speculeze pe marginea unei eventuale deplasări a militarilor moldoveni în Afganistan, anterior ei înşişi au promovat ideea participării la misiunile de pacificare din Irak. Anume la iniţiativa fostei guvernări, în Parlament au fost adoptate unanim hotărîrile privind deplasarea militarilor noştri în Irak. În al doilea rînd, trebuie să facem o distincţie clară între acţiunile militare şi misiunile de pacificare. Moldova participă doar la acţiuni de pacificare, şi nicidecum la acţiuni militare. Datorită geniştilor noştri, au fost salvate mai multe vieţi omeneşti, lucru apreciat inclusiv pe plan internaţional. În al treilea rînd, nu se pune problema deplasării militarilor în termen (adică, a tinerilor care-şi satisfac serviciul militar), ci doar a celor profesionişti, care manifestă dorinţa de a participa la acţiuni de pacificare. Nu în ultimul rînd aş vrea să menţionez că Republica Moldova tinde să facă parte şi să beneficieze de prezenţa într-un spaţiu de securitate internaţional comun. Dar, este imposibil să culegi doar beneficii fără a contribui cu nimic.
Întrebare: Criza mondială continuă să tulbure minţile nu numai economiştilor, politicienilor, dar şi cetăţenilor simpli. Şi dacă mai toţi se străduiesc să facă prognoze mai camuflate, într-o anumită măsură, privind evoluţiile de mai departe, ministrul moldovean al Economiei, ne-a asigurat, în cadrul unui interviu televizat, că Moldova începe să iasă din impas. Chiar trebuie să înţelegem că sîntem înaintea lumii? Dar cum rămîne cu creşterea în lanţ a preţurilor?
V.F.: Toate acţiunile noastre în această direcţie au la bază Planul de stabilizare şi relansare economică. Potrivit prognozelor realiste pe care le avem, în 2010 nu doar vom depăşi recesiunea, ci şi vom încheia anul cu o uşoară creştere economică.
Cît priveşte creşterea preţurilor, acest proces nu trebuie numaidecît legat cu situaţia de criză. Apropo, creşterea în ultimul timp a preţurilor la unele produse a fost neîntemeiată. M-am convins de acest lucru şi în cadrul vizitei pe care am întreprins-o recent la Piaţa agroalimentară centrală din capitală, dar şi în cursul unei şedinţe cu participarea factorilor de decizie pe care am convocat-o după acea vizită. Cu regret, avem şi comercianţi care încearcă să speculează pentru a obţine profituri contrar prevederilor legislaţiei în vigoare. Organele de resort au raportat zeci de astfel de cazuri. Am dat indicaţii concrete organelor responsabile să se implice şi să pună capăt acestor abuzuri, să vegheze asupra respectării legislaţiei în vigoare în continuare, pentru ca să nu aibă de suferit cetăţeanul simplu.
Avem şi situaţii cînd majorările la preţuri sînt justificate. Poziţia noastră în general este că preţurile trebuie să le dicteze piaţa, ele urmînd să fie stabilite în conformitate cu legislaţia în vigoare. Datoria noastră este să creăm condiţii ca cetăţenii să aibă locuri de muncă bine plătite, pentru a putea face faţă preţurilor, dar nu să intervenim în procesul de formare a acestora, dacă se respectă legislaţia în vigoare.
Întrebare: Şi o ultimă întrebare, care este legată atît de creditele obţinute de R. Moldova în ultimele luni, cît şi de evoluţiile social-economice din ţară. Unii specialişti consideră că odată cu creşterea datoriei externe a statului, care potrivit lor s-a dublat în doar cîteva luni, trebuie să ne aşteptăm atît la apariţia unor cataclisme economice, cît şi la scăderea nivelului de trai al populaţiei? Care sînt programele Guvernului pe termen scurt, mediu şi de perspectivă în revenirea la normal a situaţiei social-economice a ţării?
V.F.: Îi voi dezamăgi pe acei care "visează" la "cataclisme economice" sau prezintă în culori sumbre situaţia pe alte planuri. La momentul preluării guvernării de către noi, ţara într-adevăr era ameninţată de incapacitate de plată. Dar, am reuşit să depăşim acest pericol, să punem bazele unei creşteri economice, care urmează să se răsfrîngă benefic asupra nivelului de trai al cetăţenilor. Am demarat importante reforme de ordin social şi economic (introducerea unui nou sistem de asistenţă socială, iniţierea unor reforme structurale, ca, de exemplu, reducerea numărului categoriilor de bunuri supuse certificării şi licenţierii obligatorii şi alte tipuri de autorizări impuse activităţilor de afaceri), rezultatele cărora vor fi resimţire în scurt timp.
Toate acţiunile noastre au la bază Programul de activitate al Guvernului "Integrarea Europeană: Libertate, Democraţie, Bunăstare" şi Planul de relansare şi stabilizare economică. Ca urmare a implementării acestuia se preconizează: diminuarea treptată pînă în 2010 a ponderii deficitului bugetar în PIB pînă la 3%; depăşirea recesiunii economice în 2010; deficitul contului curent se va stabiliza în jurul cotei de 10% din PIB, un nivel care poate fi cu uşurinţă finanţat din investiţiile străine directe şi resursele din asistenţa oficială; ritmul anual al creşterii economice urmează să sporească treptat pînă la 5% în 2012 etc. Prin urmare, scenariile pesimiste sînt excluse. Republica Moldova a intrat pe un făgaş normal de dezvoltare şi acest proces este ireversibil.