Dumitru Diacov: PCRM este condus de Mark Tkaciuk, nu de Voronin

Chişinău, 7 decembrie 2007, şedinţa Parlamentului

…N-am rezistat să nu apar la această tribună, fiindcă în discursul reprezentantului fracţiunii PCRM a sunat des „Partidul Democrat”. Nu e niciun secret că această Alianţă pentru Integrare Europeană există, în mare măsură, datorită revenirii PD în viaţa politică activă a RM şi datorită aderării dlui Lupu la PD. Sigur că acest fapt a trezit mari emoţii în rândul PCRM care, nu ştiu de ce, consideră PD principalul vinovat. Comuniştii au 48 de mandate. Eu cred că ei singuri sunt vinovaţi, nu PD.

Eu am participat la multe discuţii în această perioadă şi n-am făcut secret din acest lucru. Dar am făcut totuşi un secret şi n-am spus până astăzi că comuniştii, prin intermediul PD, au vrut să revină la putere. Au cerut dizolvarea Alianţei. Au cerut demisia guvernului neîntârziat – dacă nu astăzi, mâine. Demisia preşedintelui parlamentului şi, aşa cum am spus, revenirea la funcţiile importante a PCRM. Şi vreau să vă spun că a fost o ispită pentru PD şi pentru dl Lupu. Şi mă mândresc că dl Lupu a rezistat în faţa acestei ispite. Şi că PD a rezistat în faţa acestei ispite.

În toate aceste discuţii, în toate aceste luni de zile, m-am întărit în convingerea că PCRM, în mai mare măsură, astăzi este condus de Mark Tkaciuk, nu de Vladimir Voronin. Am spus că în PCRM există un grup de oameni care au dorit să voteze preşedintele RM astăzi. Şi există un grup care în ruptul capului n-au vrut să voteze. Şi l-au dezinformat, şi l-au programat pe dl Voronin în aşa fel, încât el să meargă la această dezbinare. Acolo sunt câţiva deputaţi care se înghesuie să preia funcţia de lider al PCRM – unii tineri, care nu demult au intrat în partid…

Ştim foarte bine că dl Tkaciuk îşi face deja lista de trădători în interiorul PCRM. E treaba acestor persoane care până ieri (duminică – n.r.) doreau să iasă la această tribună să spună punctul său de vedere. Eu nu ştiu ce s-a întâmplat noaptea că aceşti oameni s-au răzgândit. E dramatică situaţia noastră astăzi, când PCRM, care atâţia ani a spus că vrea să apere patria, să asigure stabilitatea, n-a făcut acest lucru în interesul ţării. Au urmărit doar interesul lor personal şi de grup. Şi au pus ţara la o mare încercare.

Nu e niciun secret că alegerile viitoare anticipate pot să ne ducă la aceeaşi situaţie. Şi atunci, de ce facem noi aceste experimente pe acest pământ necăjit? De câte ori putem să chemăm populaţia la alegeri, ca doi-trei politicieni să se aşeze la masa de negocieri şi să găsească soluţii pentru această ţară? Este mare păcat. Şi eu vreau să vă spun că oamenii care, sunt convins, cu tristeţe o să perceapă acest eveniment de astăzi, o să se gândească: da ce-o să facă Alianţa? Căci, ceea ce vor face comuniştii noi deja ştim. Ce-o să facă membrii AIE este important. De aceea, şi eu ader la această chemare de unitate. Noi trebuie să demonstrăm acestei populaţii că democraţii sunt capabili să depăşească animozităţile, să ia decizii nu uşoare, să împartă aceste responsabilităţi şi nu să încerce să declanşeze o competiţie internă.

În ceea ce ţine de PD, vom face totul ca să păstrăm AIE, în ciuda tuturor provocărilor care vin din afara noastră. Sper foarte mult că nu o să dezamăgim într-adevăr alegătorii. Sunt aproape convins că această decizie de astăzi va conduce la destrămarea PCRM. Ei singuri îşi îngroapă propriul partid. Fiindcă noi ştim care este reacţia comuniştilor de rând. Avem sute de adresări din partea comuniştilor de rând. Oamenii au vrut ca să oprim acest proces de luptă internă şi această criză politică. Şi noi le-am propus o soluţie de încă aproape un an de zile de confruntări.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.