Europarlamentarul român liberal Cristian Buşoi a cerut, joi, în plenul Parlamentului European asistenţă financiară din partea instituţiilor europene pentru Republica Moldova, pentru a acoperi deficitul bugetar ce va atinge la sfârşitul lui 2009 14% din PIB, transmite DECA-press.
Cristian Buşoi a menţionat că „Republica Moldova se află într-o situaţie foarte dificilă din punct de vedere economic, criza financiară din UE a atins şi ţările vecine Uniunii şi este de datoria noastră să le ajutăm”.
Potrivit lui Buşoi, criza economică din Moldova nu este doar consecinţa crizei mondiale, ci este, în primul rând, rezultatul lipsei acţiunilor imediate ce se impuneau de la momentul declanşării acesteia în Republica Moldova. „Astfel, din motive electorale, fosta guvernare comunistă a dezechilibrat bugetele locale prin alocări preferenţiale către administraţiile controlate de comunişti. În plus, a decis şi menţinerea unui curs leu-euro artificial la un nivel care trebuia să asigure populaţia că statul vecin nouă este neafectat de criză. Aşa că acum, în prag de iarnă, administraţiile locale riscă să intre în incapacitate de plată a energiei termice, a salariilor şi pensiilor”, a precizat Cristian Buşoi.
Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan, membru al Delegaţiei Parlamentului European (PE) pentru relaţiile cu Republica Moldova, a atras atenţia, joi, că Uniunea Europeană nu îşi poate permite să dezamăgească poporul moldovean şi că lansarea negocierilor pentru un nou acord cu UE-Moldova era o necesitate de foarte multă vreme.
Agenţia DECA-press precizează că declaraţia lui Ivan a avut loc în plenul PE, în cadrul dezbaterii ocazionate de declaraţia Comisiei Europene privind situaţia economică şi financiară din Republica Moldova.
„Am spus-o şi luni, la 19 octombrie, aici, în PE, Moldova are nevoie de gesturi concrete şi nu de promisiuni. Situaţia economică în care se află azi Republica Moldova este cea mai dificilă dintre toate statele de pe continentul nostru. Tocmai de aceea instituţiile Uniunii Europene trebuie să identifice soluţii pentru acordarea unui suport macro financiar imediat acestui stat. Acest ajutor este menit să acopere deficitul bugetar de 14% din PIB”, a declarat eurodeputatul român.