Cine sunt noii/vechii deputaţi in noul parlament al R. Moldova?

De Valentina Baciu

75 la sută dintre deputaţii nou-aleşi sunt aceiaşi pe care i-am mandatat şi la alegerile din 5 aprilie a.c., legislatură pe care preşedintele R. Moldova în exerciţiu a dizolvat-o din cauza crizei politice, iar 32 dintre cei 101 proaspăt aleşi ne-au reprezentat în legislativ şi în mandatul 2005-2009. Un alt grup numeros de deputaţi au fost timp de mai mulţi ani demnitari de stat. Iată cine sunt cei pentru care am votat la 29 iulie.

Noii parlamentari au vârsta medie de 47 de ani şi sunt în cea mai mare parte jurişti, pedagogi sau ingineri. Decanul aleşilor este în continuare Ivan Calin (PCRM), care are 74 de ani. Alţi trei deputaţi comunişti au vârsta de 68 de ani: Vladimir Voronin, preşedintele PCRM, Alla Mironic, preşedinta Organizaţiei veteranilor din R. Moldova, şi Anton Miron, ex-deputat. În total, în acest mandat vom avea 11 demnitari care au trecut de 60 de ani (zece la PCRM şi unul la PL). Cei mai tineri deputaţi sunt tot de la PCRM – prim-secretara organizaţiei comsomoliste Ina Şupac, de 25 de ani, şi Grigore Petrenco, de 29 ani, şi el fost prim-secretar la comsomol, dar care a dus un mandat de deputat la capăt în legislatura 2005-2009. Aici se termină grupul deputaţilor sub 30 de ani.

În noul parlament vom avea 25 de femei şi 76 de bărbaţi. 20 de femei reprezintă partidul majoritar, câte două – PL şi PD şi una – PLDM. Vom menţiona că numărul femeilor în noul legislativ este mai mic de 30%, rată general acceptată de partidele europene. Din punct de vedere profesional, avem 23 de pedagogi, 21 de jurişti, 17 ingineri, 15 economişti, nouă medici, şase agronomi şi zece deputaţi de alte profesii.

Cel mai longeviv deputat

Comunistul Vasile Iovv este cel mai longeviv deputat, cu şase mandate la activ, în toate legislaturile de la declararea Independenţei R. Moldova. Iovv este urmat de un grup de colegi de partid cu câte patru mandate (aici îl includem şi pe cel scurt, din perioada aprilie-iunie 2009): Victor Stepaniuc, Eugenia Ostapciuc, Maria Postoico, Ivan Calin, Dimitrii Todoroglo şi Vadim Mişin. Dintre deputaţii din partidele democratice, mai longevivi sunt Dumitru Diacov şi Mihai Ghimpu cu câte trei mandate, primul în perioada 1994-2001 şi 2005-2009, cel de-al doilea în perioada 1990-1998 şi aprilie-iunie 2009.

Vladimiri şi Ioni, cei mai numeroşi

În noul parlament vom avea câte şase de Vladimir şi Ion. Alte prenume des întâlnite sunt Anatol, Iurie şi Valeriu (de câte cinci ori); Alexandru şi Mihai (de câte patru ori). La femei avem câte două Svetlane, Zinaide şi Oxane.

Deputaţi-problemă

21 de deputaţi figurează în lista neagră a Iniţiativei Civice pentru un Parlament Curat, care a monitorizat listele de candidaţi din punct de vedere al integrităţii morale. Marea majoritate a aleşilor-problemă sunt la PCRM, 18 la număr: Vladimir Voronin, Zinaida Greceanâi, Igor Dodon, Vladimir Vitiuc, Victor Stepaniuc, Eugenia Ostapciuc, Vladimir Eremciuc, Maria Postoico, Iurie Eriomin, Anatolie Popuşoi, Anatolie Zagorodnâi, Vladimir Ţurcan, Vadim Mişin, Vasile Iovv, Anton Miron, Irina Vlah, Zinaida Chistruga, Dimitrii Todoroglo; PD are doi deputaţi-problemă (Marian Lupu şi Valeriu Guma) şi PLDM unul (Vladimir Hotineanu).
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.