IDOM se arată îngrijorat de calitatea listelor electorale

Institutul pentru Drepturile Omului, care monitorizează întocmirea şi verificarea listelor electorale în 33 de localităţi ale Moldovei, se arată îngrijorat de calitatea listelor electorale ce vor fi utilizate la alegerile parlamentare anticipate ce vor avea loc la 29 iulie, curent.

La conferinţa de presă susţinută vineri la INFOTAG, coordonatorul proiectului Vlad Lupan, a menţionat că monitorizarea a fost efectuată de 61 de observatori, dintre care 12 au verificat listele electorale la unele secţii de votare din municipiul Chişinău.

"Observatorii noştri au decis să verifice persoanele născute înainte 1940. Ei au depistat 30 de astfel de persoane, dintre care zece sînt decedate cu 4-5 ani în urmă. Aceste cifre sînt valabile doar pentru cinci secţii de votare din municipiu din cele 293", a spus Lupan.

El a mai relatat că la nouă secţii de votare din capitală au fost depistate în listele electorale 1854 de persoane cu viză de reşedinţă retrasă, printre care foşti absolvenţi ai instituţiilor universitare sau persoane ce nu au putut fi identificate.

"Sîntem îngrijoraţi şi de faptul că numărul de alegători pe listele electorale create în baza celor din 5 aprilie în localităţile monitorizate de IDOM, sînt şi mai mari decît erau la 5 aprilie. De exemplu în cele 33 de localităţi la 5 aprilie erau incluşi în liste 660,6 mii alegători, acum avem – peste 666 mii. Această majorare încă nu se întîmplă în cazul localităţilor unde listele electorale pentru alegerile din 29 iulie au fost întocmite de la zero. Acolo, numărul de alegători este mai mic", a precizat expertul.

Vlad Lupan spune că în 14 din cele 33 de localităţi monitorizate administraţia publică locală nu a efectuat verificarea listelor electorale.

"Majoritatea localităţilor au fost informate despre necesitatea verificării listelor. Dar timpul scurt pe care l-au avut la dispoziţie APL, dar şi baza de date a Ministerului Dezvoltării Informaţionale, care este cu probleme, pun la îndoială calitatea listelor electorale pentru alegerile parlamentare din 29 iulie", a precizat expertul. Experţii IDOM cred că pentru viitor este necesar ca populaţia să fie educată în ceea ce priveşte verificarea listelor electorale, listele să fie făcute publice cu 20 de zile înaintea alegerilor, pronunţîndu-se totodată şi pentru implementarea proiectului privind registrul electronic al alegătorilor.

Proiectul respectiv este realizat în cadrul proiectului "Suport pentru Moldova", finanţat de Uniunea Europeană, şi co-finanţat de UNDP.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.