Imedia: Comentarii la rezultatul sondajului Vox Populi–iulie 2009

Cu aproximativ trei săptămâni înainte de alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) ar acumula circa 30% din voturile celor care împărtăşesc o anumită convingere politică, în timp ce alte patru partide de opoziţie care ar trece pragul electoral ar acumula în total peste 40%, arată rezultatele sondajului de opinie „Vox Populi – iulie 2009”, prezentat, miercuri, 15 iulie, de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova.

PCRM, care la alegerile parlamentare din 5 aprilie a obţinut circa 49,5% din sufragii, ar acumula 29,7% din voturi în condiţiile în care aproape 30% din respondenţi nu au prezentat o opţiune de vot. PCRM este urmat în sondaj de Partidul Liberal cu 13,3% (faţă de 13,13 la scrutinul din 5 aprilie), Partidul Liberal Democrat (PLDM) – 12,8% (12,43 – la alegerile precedente), Alianţa Moldova Noastră – 7,9% (9,78 la 5 aprilie) şi Partidul Democrat (PDM) – cu 7,1% (3% la 5 aprilie). Alte formaţiuni politice au acumulat sub 3% în sondaj.

Potrivit sondajului, pe 29 iulie ar fi gata să iasă la votare 68% din intervievaţi.

Comentarii:

Arcadie Barbăroşie: Dacă se va dori evitarea unui impas, va trebui ca PCRM să negocieze cu vreunul din partidele de opoziţie pentru a alege şeful statului

Directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, consideră că în cazul ]n care tendinţele sondajului de vor adeveri, PCRM ar putea obţine un număr mai mic de mandate decât la alegerile din 5 aprilie.

„Acest lucru era, pe undeva, de aşteptat după plecarea domnului Marian Lupu de la PCRM. El având un rating personal destul de înalt era foarte probabil să ia ceva voturi de la comunişti”, a menţionat Arcadie Barbăroşie.

El a mai spus însă că există riscul ca nici opoziţia, nici PCRM să nu ia numărul necesar de voturi pentru a putea alege Preşedinte ţării şi în acest caz criza politică s-ar putea perpetua.

„Sondajul arată, de fapt, că, dacă se va dori evitarea unui impas, va trebui ca PCRM să negocieze cu vreunul din partidele de opoziţie pentru a alege şeful statului. Dacă totuşi se va merge pe scenariul trecut şi nu se va reuşi alegerea Preşedintelui de către Parlament, domnul Voronin, în calitatea sa de Preşedinte în exerciţiu ar putea impune candidatura unui prim-ministru care nu va fi acceptată de ceilalţi actori politici şi, deci, criza s-ar putea perpetua dacă nu se va merge pe constituirea unei alianţe. Şi asta deoarece este foarte mare posibilitatea ca PCRM să deţină aşa-zisul vot de blocare”, a menţionat Arcadie Barbăroşie..

Oleg Cristal: Sondajele în Moldova sunt bune, deocamdata, doar pentru a stabili tendinţele

Potrivit analistului Oleg Cristal de la Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT,

„sondajele de opinie publică reprezintă o „oglindă” ce reflectă o anumită stare de fapt a societăţii într-o anumită perioadă de timp”.

„Datele acestor cercetări sociologice pot varia, dar dacă urmărim rezultatele sondajelor pe o perioadă mai lungă de timp atunci se pot observa anumite tendinţe. Sondajele în Moldova sunt bune, deocamdată, doar pentru a stabili tendinţele şi nu pentru a da cu precizie maximă posibilul rezultat electoral. Motive sunt mai multe, iar principalul este legat de procentul înalt al indecişilor. În ţara noastră se atestă un număr foarte mare de indecişi, care în perioadele interelectorale ajunge până la 50 la sută. Potrivit sondajului prezentat miercuri, procentajul indecişilor este de peste 23 la sută, ceea ce este foarte mult, ţinând cont că Moldova se află practic de jumătate de an într-o campanie electorală continuă. Deci, actualul sondaj, care poate

fi investit cu un anumit grad de credibilitate, atestă faptul că în viitorul Parlament cel mai probabil vor intra cinci formaţiuni politice. Noutatea în raport cu scrutinul din 5 aprilie este Partidul Democrat condus de fostul preşedinte al Legislativului, Marian Lupu, care a urcat puternic în sondaje. Acum lupta se va da pentru cele peste 23% de indecişi care vor fi decisive pentru rezultatele alegerilor din 29 iulie. Săptămâna viitoare, urmează să fie prezentat şi Barometrul de Opinie Publică, realizat la comanda Institutului de Politici Publice, şi vom putea compara rezultatele celor două sondaje, pentru a avea un tablou cât mai amplu”, a afirmat analistul.

Dosar:

Sondajul „Vox Populi – iulie 2009” a fost realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova în cadrul unui proiect comun cu Asociaţia Oficialilor Electorali din Europa.

Cercetările în teren au fost efectuate în perioada 1-10 iulie pe un eşantion de 1592 respondenţi din 75 de localităţi din Republica Moldova.

Autorii apreciază marja de eroare a sondajului ca fiind de 2,6%.

Acesta este primul sondaj de opinie publicat în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.