Mesaj din SUA: 29 iulie – ultima şansă?

Senatorul american Ben Cardin a cerut vineri, 10 iulie, [Guvernului Republicii Moldova] să asigure alegeri libere şi corecte pe 29 iulie. Într-o declaraţie făcută în plenul Senatului SUA el a remarcat că „Republica Moldova organizează alegeri parlamentare anticipate la 29 iulie, după ce alegerile din 5 aprilie au fost urmate de proteste ale tineretului care a dorit să-şi arate lipsa de încredere în procesul electoral”.

„Protestele au devenit violente şi au dus la arestarea a sute de protestatari care au fost bătuţi cu cruzime şi au fost supuşi tratamentelor inumane în comisariatele de poliţie. Chiar şi deputatul independent Valentina Cuşnir a fost abuzată şi bătută de poliţie, fiind rănită. Trei tineri au murit, şi se relatează că moartea le-a fost cauzată de bătăi”, afirmă senatorul american.

„Au fost expulzaţi din ţară jurnalişti străini, iar reporteri moldoveni au fost arestaţi şi intimidaţi, le-a fost confiscat echipamentul. Partidele parlamentare de opoziţie, care au acuzat Partidul Comuniştilor de fraudare a alegerilor, au boicotat alegerea unui nou preşedinte, ceea ce a dus la alegeri anticipate”, se spune mai spune în declaraţie.

Totodată, Ben Cardin a subliniat că „la 29 iulie, Guvernul Republicii Moldova mai are o şansă să demonstreze cetăţenilor şi comunităţii internaţionale că rămâne ataşat principiilor democratice şi standardelor internaţionale”.

„Autorităţile moldovene trebuie să asigure accesul tuturor concurenţilor electorali şi experţilor din societatea civilă la mediile publice, precum şi să asigure posibilitatea ca alegătorii din străinătate să poată participa la acest scrutin important. Statele Unite îşi vor condiţiona bunele relaţii cu noul guvern moldovean în funcţie de respectul pentru ordinea de drept şi drepturile omului. Comisia Helsinki din SUA, al cărei preşedinte sunt, va continua să monitorizeze desfăşurarea procesului electoral în Moldova şi va ţine un briefing după scrutin”, a declarat senatorul Ben Cardin.

Ben Cardin este membru al Partidului Democrat din SUA din care face parte şi preşedintele Barack Obama.

Comentarii:

Vlad Lupan: În primul rând, mesajul senatorului american este că alegerile din 5 aprilie nu au întrunit standardele necesare

Expertul independent Vlad Lupan spune că, „în primul rând, mesajul senatorului american este că alegerile din 5 aprilie nu au întrunit standardele necesare”.

„Trebuie să menţionăm şi faptul că apariţia acestei scrisori cu doar câteva zile înainte de alegerile parlamentare anticipate este clar un semnal politic din partea partidelor din SUA către partidele din Republica Moldova, în primul rând către partidul de la putere. Mesajul senatorului Cardin nu este unul nou, însă el a fost lansat înaintea alegerilor pentru a servi drept o preîntâmpinare pentru guvernare, drept un semnal în care se spune foarte clar că SUA nu va fi de acord cu repetarea evenimentelor din 5 aprilie şi celor care au urmat acestei date. Deci, se cer clar alegeri libere şi corecte. În caz contrar, relaţiile cu SUA ar putea fi afectate dacă percepţia Washingtonului asupra scrutinului din 29 iulie va fi una negativă”, a subliniat Vlad Lupan.

Victor Chirilă: Autorităţilor Republicii Moldova li se atrage atenţia că există anumite deficienţe de ordin democratic

Analistul Victor Chirilă de la Asociaţia pentru Politică Externă consideră că mesajul senatorului Ben Cardin „este un avertisment în sensul bun al cuvântului”.

„Autorităţilor Republicii Moldova li se atrage atenţia că există anumite deficienţe de ordin democratic înregistrate în timpul campaniei electorale precedente şi, mai ales, după alegeri, când au avut loc demonstraţiile de protest. Desigur, senatorul Cardin nu a făcut decât să reitereze mesajul doamnei Hillary Clinton, Secretarul de Stat al SUA, mesaj adresat cu ceva timp în urmă Preşedintelui în exerciţiu Voronin, în care autorităţilor li se atrăgea atenţia exact asupra aceloraşi subiecte. De această dată însă senatorul Cardin vorbeşte mult mai direct, mesajul este foarte clar şi nuanţat, încât să nu existe interpretări greşite din partea autorităţilor moldovene. Deci, esenţa este că relaţiile cu Statele Unite, dar şi cu lumea occidentală în general, vor depinde foarte mult pe viitor de calitatea actualei campanii şi de corectitudinea alegerilor. Dacă se vor înregistra încălcări flagrante ale drepturilor omului, dacă partidele de opoziţie şi societatea civilă nu vor avea acces la mass-media publică, aceasta va ridica multe semne de întrebare şi va trezi suspiciuni la Washington. În acest caz, am putea asista la o răcire clară a relaţiilor noastre cu SUA şi la o sistarea mai multor proiecte finanţate de partea americană. Deteriorarea relaţiilor cu SUA ar putea avea efecte negative şi asupra crizei transnistrene, deoarece partea americană este unul dintre partenerii strategici ai Chişinăului în această problemă. Fără un sprijin din partea SUA, a Occidentului în general, Republica Moldova se va pomeni singură în faţa Rusiei şi e uşor de presupus care va fi rezultatul unei asemenea situaţii”, a menţionat Victor Chirilă.

Dosar:

La începutul lunii iunie a.c., Hillary Clinton i-a adresat o scrisoare lui Vladimir Voronin, în numele preşedintelui american Barack Obama în care se afirma următoarele: „Noi condamnăm violenţele care au avut loc în zilele imediat următoare scrutinului parlamentar, fapt pe care Ambasada SUA în Republica Moldova şi Departamentul de Stat l-au declarat public. Noi credem că Guvernul Republicii Moldova ar trebui să analizeze atât îngrijorările care au apărut cu privire la desfăşurarea alegerilor, cât şi modul în care au fost tratate persoanele reţinute, jurnaliştii şi reprezentanţii societăţii civile în urma violenţelor. O explicaţie completă va consolida încrederea în instituţiile democratice ale Moldovei", se arată în scrisoarea doamnei Clinton.

Scrisoarea secretarului de Stat al SUA era, de fapt, un răspuns la o scrisoare a Preşedintelui în exerciţiu Voronin adresată omologului său american imediat după evenimentele din 7 aprilie.

Statele Unite sunt unul dintre pricipalii donatori în Republica Moldova

Washingtonul şi Chişinăul au stabilit relaţii diplomatice la numai câteva luni după proclamarea independenţei Republica Moldova.

SUA au recunoscut Republica Moldova ca stat independent pe 25 decembrie 1991.

În martie 1992, SUA îşi deschide ambasadă la Chişinău.

În iunie 1992 a fost semnat acordul Overseas Private Investment Corporation care încurajează investiţiile americane private prin acordarea de împrumuturi directe şi de garanţii pentru împrumuturi, iar în 1993 a fost semnat un tratat bilateral de investiţii.

În 2006, Corporaţia Americană Provocările Mileniului (Millennium Challenge Corporation – MCC) a alocat Moldovei 24,7 milioane dolari pentru combaterea corupţiei. MCC a decis,

de asemenea, că Republica Moldova este eligibilă pentru a aplica pentru asistenţă deplină.

Guvernul de la Chişinău a prezentat o propunere în acest sens în 2008 şi, în cazul în care va respecta toate condiţiile necesare, ar putea obţine, în total, o asistenţă nerambusabilă în sumă de aproximativ 300 milioane USD.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.