Est sau Vest? – dilema diplomaţiei moldave

De Vasile Botnaru

O masă rotundă cu participarea a trei experţi în relaţii externe din partea PLDM, PCRM şi PD

Spatiul editiei de astazi il alocam pentru un subiect pe care l-am mai abordat in repetate rinduri si cel mai putin mi-as dori sa il percepeti ca pe unul electoral, chiar daca invitatii mei sunt reprezentanti ai unor formatiuni politice antrenate in campania electorala. Vom discuta cu ei despre unele aspecte ale politicii externe pornind de la intrebarea sacramentala “quo vadis?” adica INCOTRO? Spre Uniunea Europeana, spune de ceva vreme Chisinaul incercind totodata sa nu arda podurile de pe directia opusa. Dar cum raspund la aceasta intrebare musafirii mei de astazi, Grigore Petrenco, candidat pe lista Partidului Comunistilor la functia de membru al Parlamentului, fost presedinte al comisiei parlamentare pentru politica externa, Iurie Leanca, candidat la parlamentarele anticipate din 29 iulie pe lista Partidului Liberal Democrat, fost viceministru de Externe, si Igor Corman, candidat pe lista Partidului Democrat, fost ambasador al Moldovei in Germania. I-am rugat sa imi spuna mai intii daca dipolomatia moldoveana este pusa in fata dilemei “Est sau Vest”, ori totusi a reusit sa incetateneasca principiul “Est si Vest”.

Grigore Petrenco: Noi niciodata nu am contrapus Vestul cu Estul in politica noastra externa. Pe de o parte, am declarat foarte ferm si clar cursul nostru de integrare europeana. Mergem pas cu pas in aceasta directie prin implementarea Planului de actiuni Republica Moldova–Uniunea Europeana. Prin pregattirea mandatului de negocieri asupra unui nou acord cu UE in timpul cel mai apropiat. Pe de alta parte, noi avem relatii foarte bune cu partenerii din Est, in special cu Ucraina, cu Federatia Rusa si consideram ca aceste relatii trebuie sa le mentinem si in continuare. Noi trebuie sa avem prieteni peste tot, si in Est, si in Est.

Vasile Botnaru: Domnule Iurie Leanca, ati realizat actiuni de politica externa din pozitia de viceminitru. Acum aveti nemultumiri?

Iurie Leanca: Bineinteles ca am mari nemultumiri vis a vis de starea in care se afla politica externa de astazi a Republicii Moldova, vis a vis de felul in care sint concepute si realizate interesele nationale ale Republicii Moldova. In ceea ce priveste zisa dilema “Estul sau Vestul?”. Cred ca este o problema falsa. Avem sansa dar si imperativitatea sa avem o relatie extrem de pragmatica cu cei din Est. Totodata avem datoria fata de noi insine sa ancoram Republica Modlova intr-un context european. Si prin asta ma refer in mod special la apropierea eficienta si rapida de UE. Sint nemultumit de starea in care se afla astazi Republica Moldova dupa opt ani care au trecut de la venirea la putere a PCRM deoarece, din pacate, nu avem relatii bine nici la Vest de noi si nu avem o relatie buna, oricit de straniu ar parea, nici la Est de noi. Cu Ucraina, din pacate, nu avem niciun dialog politic. Nu mai tin minte cind a fost ultima data la Kiev presedintele sau premierul moldovean. La fel nu mai tin minte cind au fost la Chisinau vizitatori suspusi de la Kiev. Ucraina este un partener extrem de important si noi nu am folosit potentialul extrem de mare pentru a aborda si a solutiona probleme comune, problema conflictului transnistrean. Nu am incercat sa ne axam pe probleme in care avem abordari comune, cum ar fi integrarea europeana. De Romania banuiesc nici nu e cazul sa vorbesc. Relatia cu Romania este intr-un knock-out total si sufera nu doar cetatenii Republicii Moldova, ci sufera si agentii economici. Iar integrarea europeana in ultimii opt ani a fost doar mimata. Si nu ne-am apropiat nici la nivel de valori, nici la nivel de standarde de aceasta organizatie, care este vitala pentru destinele Republicii Moldova.

Vasile Botnaru: Domnule Corman, dumneavoastra ati fost interfata politicii externe in pozitie de ambasador. Ce spuneti despre aceasta dilema, falsa la parerea domnului Leanca?

Igor Corman: La modul general Partidul Democrat din Moldova opteaza pentru o politica externa eficienta, rationala, pragmatica, echilibrata, daca vreti. Optiunea europeana este una istorica, fireasca, in conditiile in care majoritatea cetatenilor isi doresc acest lucru. Dar aceasta integrare europeana trebiue sa fie confirmata prin fapte, nu doar la nivelul declaratiilor. Nu este suficient de prezentat rapoarte Comisiei Europene prin care sa se ateste numarul de sedinte care au avut loc in cadrul Comisiei nationale pentru integrare europeana. In exterior noi sintem judecati dupa fapte concrete. O integrare veritabila europeana mai inseamna si valori europene democratice. Si aici cred ca este problema cu care s-a confruntat si se confrunta actuala guvernare. Pe de alta parte, consideram ca nu trebuie sa existe intre optiunea ferma de integrare europeana, repet, probata prin fapte si nu doar prin declaratii si relatiile foarte bune cu Estul. Si noi vorbim chiar despre un parteneriat privilegiat cu Federatia Rusa. Noi consideram ca Moldova poate si trebuie sa devina un model de cooperare intre principalii actori internationali, nu un teren de confruntari geopolitice. Si solutionarea conflictului transnistrean in mare masura depinde de identificarea unei solutii echitabile intre actorii importanti internationali, care participa la formatul de negocieri “5 plus 2”.

Vasile Botnaru: Domnule Petrenco, aveti mingea in teren sau manusa aruncata. Ce aveti de spus la reprosul ca nu s-a ajuns acolo unde v-ati propus?

Grigore Petrenco: Imi pare rau sa aud asemenea afirmatii de la domnul Corman, care a fost ambasador in ultimii cinci ani a Republicii Moldova in Germania. Daca nu ati fost de acord, domnule Corman, cu aceasta politica, trebuia sa formulati careva propuneri concrete in acesta perioada de cinci ani. Si daca nu ati fost de acord trebuia sa parasiti functia de ambasador. Fix aceeasi situatie aproape este si cu domnul Leanca, care a fost viceministru al Afacerilor Externe. Imi pare rau, dar in perioada cind ati fost viceministru de Externe, din pacate, Republica Moldova nu a avut acelasi nivel de relatii cu UE care este acum …

Iurie Leancă: Trebuie sa fac o rectificare de principiu. Domnul Petrenco reia o teza a presedintelui Voronin ca as fi fost demis. Eu am plecat de buna voie pentru ca eram in dezacord cu politica externa a PCRM. Lozica PCRM cind a venit la putere a fost integrarea in Rusia-Belarus. Apoi in scop manipulativ a preluat lozinca integrarii europene fara a face nimic pentru a se apropia de UE. E suficient sa ne uitam la rezolutia Parlamentului European din 5 mai 2009 si o sa vedem care sunt performantele RM si care este situatia democratiei in RM. Mai grava este opinia Executivului European din 16 iunie: ingrijorare profunda fata de respectarea drepturilor omului, fata de conditiile inegale create de PCRM concurentilor electorali. Mai mult Comisia Europeana conditiioneaza negocierile pentru un nou acord UE-RM de ridicarea regimului de vize impus românilor. Regim de vize, care în paranteza fie spus, a lovit, in plina criza, producatorii moldoveni.

Igor Corman: Ar fi mai bine sa lasam istoricul relatiilor cu UE si sa ne concentram pe stadiul actual. Ceea ce s-a intimplat in ultimul timp este o abatere grava de la cursul de integrare europeana. In acest sens este de mentionat declaratia de santaj la adresa UE: nu ridicam regimul de vize cu Romania pina cind UE nu permite circulatia libera a moldovenilor. Cu cine discutam si cum discutam?

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.