Igor Boţan: Participarea la alegeri necesită eforturi şi fonduri

Interviu cu analistul Igor Boţan, directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT

Imedia: La alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie vor participa cel mult 10 partide şi doi candidaţi independenţi. Ce înseamnă acest lucru pentru Republica Moldova, pentru cetăţenii ei? E bine, e rău?

Igor Boţan: Dacă e să comparăm cu cifra totală a partidelor înregistrate la Ministerul Justiţiei, vedem la că la anticipate participă un număr relativ mic de partide. Dacă ne uităm la rezultatele alegerilor din 5 aprilie, înţelegem că din aceste 10 partide cel mult cinci vor accede în Parlament. Deci, jumătate nu vor intra în Legislativ. Este un efort, oarecum, inutil, întrucât va fi în favoarea partidelor mai mari. Dar cred că alegătorii au din ce alege, au oferte diferite şi asta este partea bună a problemei.

Imedia: De ce la scrutinul de acum participă cu mult mai puţini candidaţi decât la celelalte alegeri parlamentare?

Igor Boţan: Mai multe partide au văzut care le este potenţialul, au văzut că potenţialul nu le permite să aibă un rezultat bun. Participarea la alegeri necesită eforturi şi fonduri pe care ele nu le au. Sigur, unele partide s-ar putea înregistra la alegeri, dar s-ar face de ruşine, deoarece, şi s-a văzut acest lucru, unele din ele nu acumulează nici măcar numărul de voturi egal cu numărul de membri pe care declară că i-ar avea. Dacă e să ne raportăm la alegerile din 5 aprilie 2009, când au participat 18 partide, s-a văzut clar că au trecut doar patru dintre ele. În trei luni de zile nu s-a schimbat mare lucru. Şi iată că acum, la anticipate, unii s-au gândit la ce bun să se mai înscrie în cursă, deşi vedem, totuşi, că există partide care încearcă marea cu degetul încă o dată. Sigur, ulterior vor urma explicaţii de ce au participat ştiind că voturile pe care le acumulează vor fi redistribuite preponderent spre cel mai mare partid, Partidul Comuniştilor, explicaţii irelevante, în final.

Imedia: Faptul că la alegeri participă mai puţine partide, înseamnă cumva o maturizare a clasei politice din Republica Moldova?

Igor Boţan: Cu certitudine, putem spune că clasa politică din Republica Moldova s-a maturizat, dar, la fel, putem spune foarte clar că nu s-a „culturalizat”. Şi asta este marea problemă a clasei politice de la noi. De fapt, suntem într-un adevărat război politic şi unul din concurenţii electorali chiar îndeamnă să fie oprit acest război. Partidul de guvernământ a afirmat din start că această campanie va fi una agresivă şi foarte dură. Acesta este mediul în care se desfăşoară campania, iar alegătorii, din păcate, sunt supuşi unui tir propagandistic fără scrupule. Are loc o vânătoare de voturi prin metode manipulatorii şi acest lucru este cel mai trist pentru Republica Moldova.

Imedia: Ce aveţi în vedere când spuneţi – clasa politică nu s-a „culturalizat”?

Igor Boţan: Am în vedere că, din păcate, în Republica Moldova ceea ce se numeşte etică politică lipseşte. Un filosof britanic, Herbert Spencer, publica cu o sută de ani în urmă un eseu întitulat „Etica politcă” în care explica de ce există naţiuni sărace şi naţiuni bogate. Pe lângă mulţi factori care fac ca unele naţiuni să fie bogate, iar altele – sărace există şi cel legat de cultura politică, de etica politică, în primul rând. Spencer spunea că acolo unde există etică politică există şi progres, iar acolo unde aceasta lipseşte, este prezent un război politic total care are implicaţii sociale, economice etc foarte serioase şi care poate pune în pericol chiar viitorul unui stat. De aceea spun că aspectul cultural, mă refer la cultura politică, în Republica Moldova, din păcate, ori lipseşte, ori este la un nivel atât de jos, încât ne putem aştepta la lucruri foarte neplăcute, la perpetuarea acestei situaţii de conflict, de incertitudine care are repercusiuni asupra economiei şi a vieţii sociale.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.