Iurie Rosca: Evenimentele din 7 aprilie nu se vor mai repeta

Interviu cu vicepremierul Iurie Rosca de Vasile Grozavu

Peste un an nu vom mai fi monitorizati de Consiliul Europei

– V-ati stabilit, drept obiectiv prioritar, scoaterea R. Moldova de sub monitorizarea Consiliului Europei. Prin ce modalitati va propuneti sa realizati acest obiectiv strategic?

– Voi urmari indeaproape procesul de ajustare a cadrului legislativ national la cel comunitar. Impreuna cu ministerul justitiei, cu alte structuri guvernamentale vom propune viitorului parlament legile respective, care sa consolideze institutiile democratice si sa conduca, implicit, la lichidarea restantelor anterioare. Dupa aceasta va urma implementarea.

– Procesul in cauza nu va dura doua luni. Ne putem astepta ca vicepremierul Rosca sa ramina in guvern si dupa alegerile parlamentare anticipate?

– Alegatorii vor decide ce partid si ce pondere va avea in configuratia postelectorala a puterii. Nu candidez pe listele electorale ale PPCD, dar nu ma voi eschiva, sub nicio forma, de la sprijinirea candidatilor crestin-democrati.

– In cite luni, ani tara noastra nu va mai fi monitorizata de Consiliul Europei?

– Cred ca un an este suficient. Cunosc foarte bine care sunt restantele principale. E vorba de statutul procuraturii in tara noastra, de perfectionarea cadrului legislativ privind administratia publica locala, respectarea neconditionata a legislatiei in domeniul audiovizualului, calitatea penitenciarelor, demilitarizarea ministerului de interne in conformitate cu normele europene. Bineinteles, vom face pasi concreti in ceea ce priveste reforma administratiei publice centrale, in sensul interactiunii intre presedintie, parlament si guvern pentru o mai reusita delimitare a competentelor si pentru o reechilibrare acestor relatii. O astfel de reforma constitutionala si institutionala va fi salutata atit de catre Comisia de la Venetia, cit si de Consiliul Europei.

– Bunele dvs. relatii cu Jose Manuel Barroso, reales recent inca pentru cinci ani presedinte al Comisiei Europene, conduc la ideea ca presedintele Vladimir Voronin s-a gindit foarte bine in momentul in care a propus candidatura lui Iurie Rosca pentru functia de vicepremier. Trebuie sa insemneze aceasta ca veti depune eforturi pentru facilitarea semnarii de catre R.Moldova a acordului de asociere la UE?

– Nu dublez, sub nicio forma, activitatea celuilalt vicepremier, ministru de externe si al integrarii europene, dl Andrei Stratan. Cu el ne intelegem foarte bine si consider ca este o personalitate extrem de importanta in ierarhia statala a R. Moldova. Datorita relatiilor politice bune pe care le am atit cu conducerea Comisiei Europene, cit si cu cea a Parlamentului European, ma voi stradui ca apropierea si comunicarea in ceea ce priveste asocierea tarii noastre la UE sa fie una mult mai lesnicioasa. In definitiv, si relatiile internationale se bazeaza pe increderea intre oameni. Si asa cum suntem cunoscuti, destul de bine, cu principalii exponenti ai institutiilor europene, cred ca acum aceasta comunicare va capata un caracter mult mai informal si mai prietenesc.

– Domeniile pe care le patronati sint extrem de sensibile. Aveti sentimentul si siguranata ca veti fi la inaltimea exigentelor?

– Daca vorbim despre drepturile omului, gama de probleme intr-o democratie in tranzitie este foarte larga. Reactiile pozitive si felicitarile pe care le-am primit imi ofera sansa sa cred ca voi avea un cuvint serios de spus in dialogul cu europenii. Ii voi convinge ca in R. Moldova exista suficienta vointa politica pentru a transforma tara intr-o democratie cu un viitor european clar.

– Este de asteptat ca dl Barroso sa se adreseze cetatenilor cu rugamintea de a vota pentru candidatii crestin-democrati si in scrutinul general anticipat?

– De obicei apelurile de solidaritate si de sustinere politica, inclusiv in alegeri, sunt semnate de Presedintele Partidului Popular European Wilfried Martens, iar intrucit PPCD este membru in PPE fireste ne vom bucura si de aceasta data de suportul colegilor europeni.

Trebuie sa ne obisnuim cu faptul ca unii ne aplauda, iar altii ne critica

– In viitorul scrutin veti fi responsabil de activitatea corecta, civilizata a politiei, justitiei. Veti reusi sa aduceti un plus de incredere, deci si un plus de stabilitate in societate?

– Sigur, un subiect extrem de sensibil este modul in care se comporta guvernul si organele de forta in aceasta campanie electorala pentru a elimina orice speculatie care tine de utilizarea resurselor administrative sau de abuzuri in defavoarea unui concurent electoral. Bineinteles, atmosfera pe care trebuie sa o creeze guvernarea conteaza foarte mult. Adica, tonul deschis, dialogul constructiv si polemicele in limitele bunului simt conteaza foarte mult. S-a otravit prea mult viata publica din R. Moldova cu mesaje negativiste si cu mesaje care se axau pe intentia de a-l elimina din joc pe celalalt actor politic. Noi sintem diferiti, trebuie sa ne obisnuim cu faptul ca unii ne aplauda, altii ne critica. Insa respectul pentru aceleasi reguli trebuie sa fie o norma de conduita pentru fiecare dintre noi.

– Cum apreciati relatia, parteneriatul dintre presedintele Vladimir Voronin si dvs.?

– Sint constient de faptul ca Vladimir Voronin este un om de stat, care intelege ce inseamna experienta dar, inainte de toate, responsabilitatea unui demnitar. Faptul ca domnia sa a incredintat, impreuna cu d-na prim ministru, Zinaida Greceanii, o misiune importanta unui reprezentant al PPCD este un gest indraznet, totusi_

– _ este un mesaj, foarte clar, transmis lumii: “Da, intram in UE!”

– As zice ca este salutar faptul ca R.Moldova, aflindu-se intr-o perioada de tensiune politica, ofera exemple de conlucrare, nu doar de negare reciproca. Exemple ne-au dat Romania si Germania. Mai intii Germania si apoi Romania au creat aliante postelectorale care initial pareau contra firii. In cazul dat nu este vorba despre o alianta postelectorala, e vorba de numirea unui presedinte de partid crestin-democrat intr-o guvernare, care are o acoperire de stinga. Oricum, e un semnal foarte clar ca guvernarea nu este inchistata, guvernarea este in stare sa puna in valoare pregatirea unor persoane cu diverse puncte de vedere si cu diverse optiuni doctrinare, criteriul de baza fiind dorinta de a pune umarul la transformarile pozitive, la apararea intereselor nationale ale R. Moldova.

Avem nevoia sa fim mai prezenti in dezbaterea internationala

– Aveti sarcina, deloc usoara, sa aduceti un plus de imagine R.Moldova in exterior. Va rog sa alcatuiti un registru al adreselor, unde vom beneficia de mai multa intelegere si sustinere?

– Intr-o perioada de peste 20 de ani am stabilit relatii cu oameni care s-au perindat in cele mai diverse functii de stat – atit la nivelul ierarhiilor nationale ale tarilor europene, SUA, cit si la nivelul ierarhiilor internationale – OSCE, Adunarea Parlamentara NATO, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, Parlamentul European, Comisia Europeana, diverse institutii guvernamentale americane, care participa la sprijinirea transformarilor din aceasta parte a lumii. Comunicarea mea, in calitate de om politic, cu presa din tarile occidentale imi permite, poate, o deschidere mai larga catre ele decit altor demnitari. Repet, fara a diminua, sub nici o forma, efortul ministerului de externe, ci dimpotriva, conjugindu-ne eforturile, vom face R. Moldova mai vizibila. In general, avem nevoie sa fim mai prezenti in dezbaterea internationala si sa fim mai atractivi, in acelasi timp. Credibilitatea este componenta cea mai importanta a imaginii unei tari.

– Nu pot trece cu vederea relatiile noastre cu Romania. Puteti fi un conciliator, sinteti persoana indicata sa spuna lucrurilor pe nume?

– Urmarind , cu toata sinceritatea si din toata inima, restabilirea bunelor relatii dintre R. Moldova si Romania, cred ca aflarea mea in aceasta postura poate fi una reusita. Pentru a elimina orice intentie de speculatie negativa sau suspiciune, daca doriti, trebuie sa ne orientam spre semnarea celor doua tratate. Tratatul de baza si Tratatul de frontiera sint elementele-cheie care trebuie sa consolideze relatiile dintre R. Moldova si Romania. Comunicarea poate fi imbunatatita in masura in care si oamenii politici de stat de la Bucuresti si de la Chisinau vor porni de la ideea ca, poate, au gresit si unii, si altii. Oameni sintem: prietenii, fratii uneori se mai ciondanesc, dar conteaza sa putem depasi aceste tensiuni de moment prin asumarea unor regrete, fara nici un fel de jena.

– Societatea asteapta de la vicepremierul Rosca un raspuns foarte clar ca evenimentele din 7 aprilie nu se vor repeta dupa scrutinul din 29 iulie?

– Voi face tot posibilul, tot ce-mi sta in puteri, in noua mea postura, sa nu mai admitem asa ceva sub nici o forma. Vom contribui pe toate caile la asigurarea unor bune conditii pentru desfasurarea alegerilor parlamentare, vom elimina hotarit riscurile si provocarile, inspirate din afara sau , eventual, organizate de anumite grupuri de interese din interiorul Republicii Moldova. Deci, vom asigura conditii democratice, transparente, echilibrate, corecte pentru toti concurentii electorali. Vom monitoriza atent, prin metodele specifice ale institutiilor statului de drept, a eventualelor tentatii de a organiza destabilizari de proportii sau provocari postelectorale.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.