Coaliţia civică pentru alegeri libere şi corecte „Coaliţia 2009” a făcut publice rezultatele monitorizării mass-media în primele două săptămâni de campanie electorală.
Potrivit experţilor, între 5-19 februarie, posturile private NIT şi Antena C au difuzat un număr mare de ştiri în care PCRM a apărut în lumină pozitivă, iar partidele de opoziţie – în lumină negativă. La ştiri, EU TV a favorizat PCRM şi PPCD, defavorizând unele partide de opoziţie. Tendinţa a devenit mai accentuată în aşa-zisele emisiuni de autor de la EU TV, unde EU TV a favorizat PPCD şi a defavorizat mai ales PLDM şi AMN. posturile PRO TV, TV 7 şi Vocea Basarabiei au transmis atât ştiri favorabile, cât şi defavorabile PCRM, dar au prevalat cele defavorabile. Vocea Basarabiei a criticat partidul de guvernământ şi în emisiunile de opinie. La posturile publice Moldova 1, Radio Moldova, precum şi la NIT şi Antena C a fost atestat un dezechilibru enorm în citarea concurenţilor electorali ca surse de ştiri electorale. La Moldova 1, reprezentanţi ai guvernului, preşedintele RM şi alţi reprezentanţi ai PCRM au fost citaţi de 156 de ori, în timp ce toate celelalte partide luate împreună au servit drept surse de ştiri de doar 129 de ori.
În raport se menţionează că şi presa scrisă, agenţiile şi portalurile de ştiri supuse monitorizării au reflectat campania în funcţie de simpatiile/antipatiile editorilor, aici prefigurându-se câteva categorii distincte. Prima ar fi media ce defavorizează clar partidul de guvernământ şi prezintă în context pozitiv unul sau mai mulţi concurenţi electorali din opoziţie, inclusiv PLDM, PL sau AMN – este vorba de TIMPUL, „Jurnal de Chişinău, „Moldavskie Vedomosti”, „Cuvântul” (Rezina), www.unimedia.md, parţial „Săptămâna”, care nu critică PCRM, şi SP (Bălţi), care prezintă negativ PCRM, dar nu favorizează clar nicuin concurent electoral.
În cea de-a doua categorie se încadrează „Moldova Suverană”, „Nezavisimaia Moldova” şi www.omg.md, care promovează doar un singur concurent electoral – PCRM -, defavorizând partidele de opoziţie, în special, pe cele de orientare liberală. Şi agenţia de stat „Moldpres” prezintă doar în context pozitiv PCRM şi neglijează sau defavorizează partidele de opoziţie. Efortul editorial al ziarului „Flux”, de asemenea, este îndreptat spre defavorizarea partidelor de opoziţie şi favorizarea PPCD. „Flux” nu critică decât tangenţial PCRM, dar nici „Moldova Suverană” sau „Nezavisimaia Moldova” nu prezintă în context negativ PPCD.