Formatiune politica cere Executivului sa ajusteze tarifele la gazele naturale la valoare lor reala

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) califica politica tarifara in sectorul energetic nejustificata, protectionista si politizata si cere Guvernului sa ajusteze tarifele la gazele naturale la valoarea lor reala.

In opinia PLDM, cresterile constante ale tarifelor la resursele energetice creeaza conditii pentru imbogatirea ilicita a grupurilor de interese afiliate puterii, genereaza supravenituri pentru monopolistii din domeniu si sporeste presiunea financiara asupra consumatorului final.

Intr-o declaratie a liberal-democratilor se mentioneaza ca numai pe parcursul ultimilor 2 ani tariful la gazele naturale a crescut de trei ori, la agentul termic de doua ori, iar la energia electrica – cu 30 la suta. Potrivit PLDM, deciziile de majorare a tarifelor la aceste servicii au fost aprobate cu devieri de la metodologia stabilita si in baza unor calcule si premise denaturate in mod deliberat.

„Cresterea tarifelor la gazele naturale are un impact negativ si va provoca o majorare in lant a preturilor la agentul termic, energia electrica si la alte marfuri, produse si servicii. In aceste conditii, creste substantial ponderea cheltuielilor pentru intretinere, capacitatea de cumparare a populatiei scade dramatic, sporind numarul celor ce traiesc sub limita saraciei”, mai este de parere PLDM.

Astfel, PLDM cere Guvernului sa ia masuri pentru aducerea tarifului la gazele naturale la valoarea reala si sa elaboreze si sa aplice un sistem functional si echitabil de compensatii nominative pentru paturile social-vulnerabile, care sunt cel mai mult afectate de majorarea tarifelor.

Amintim ca la 30 iulie curent, au fost operate noi majorarri a tarifelor la gaze, energie termica si energie electrica. Astfel, de la 1 august curent, tarifele la gaze au fost majorate in mediu cu 27 la suta, la energia termica-cu 36,4 la suta si la energia electrica-cu 17 la suta.//REPORTER.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.