Miting PLDM: „Vrem in Europa!

Liberal-democraţii cer dreptul cetăţenilor de a circula liber peste Prut.

Duminică, 25 mai 2008, în Scuarul Operei Naţionale din Chişinău a avut loc adunarea cetăţenilor din R. Moldova. Organizată de către Partidul Liberal Democrat din Moldova, ea a luat în dezbatere o singură temă – urgentarea semnării Convenţiei privind micul trafic de frontieră.

Circa opt mii de cetăţeni din toate raioanele republicii au venit ieri la Chişinău să spună „DA!” Convenţiei privind micul trafic de frontieră şi liberei circulaţii în Uniunea Europeană. Adunarea a fost deschisă de prim-vicepreşedintele PLDM, Mihai Godea. În discursul său, preşedintele formaţiunii, Vlad Filat, a menţionat, între altele, că avem o singură problemă care ne desparte de comunitatea europeană – politica de peşteră a guvernanţilor noştri. „Felul lor de a face politică aminteşte de vremurile demult apuse, iar maniera lor de a se prezenta în relaţiile cu ţările vecine şi cu cancelariile occidentale vorbeşte de prezenţa în inima Europei a unei rezervaţii de pe vremea războiului rece”, a declarat liderul PLDM.

Convenţia privind micul trafic de frontieră, a constatat vorbitorul, este în folosul cetăţenilor şi nimic nu poate justifica refuzul guvernanţilor de a o semna. În continuare, el a amintit că cel mai important lucru pe care nu-l înţeleg guvernanţii este faptul că cetăţenii care cunosc ce înseamnă libertatea nu mai pot fi speriaţi prin metode miliţieneşti şi sunt hotărâţi să-şi apere drepturile. Acest lucru a fost demonstrat pe 11 mai, când în 13 centre raionale au fost organizate întruniri ale cetăţenilor, care, prin rezoluţiile adoptate şi semnăturile adunate în favoarea Convenţiei, aduc un mesaj clar – ne cunoaştem drepturile şi nu vom ezita nicio clipă pentru a ni le dobândi. Acţiunile în sprijinul liberei circulaţii, a spus liderul PLDM, capătă amploare şi se transformă într-o mişcare populară cu obiective mai largi. El a lansat un apel către primarii şi consilierii din întreaga republică să pună pe agenda consiliilor locale chestiunea privind micul trafic de frontieră, să promoveze şi să apere interesele şi nevoile oamenilor care aşteaptă cu nerăbdare semnarea acestei Convenţii.

În acest sens, cei prezenţi au adoptat un apel către aleşii locali în care se spune: „Noi, participanţii la adunarea cetăţenilor din R. Moldova, sprijinim acţiunile PLDM întreprinse pentru semnarea de către guvern a Convenţiei privind micul trafic de frontieră. Având în vedere importanţa majoră a prevederilor Convenţiei pentru cetăţeni, facem apel către primarii de oraşe şi sate, către consilierii locali şi raionali să ceară convocarea, în regim de urgenţă, a şedinţelor consiliilor locale şi raionale pentru a pune în discuţie refuzul guvernului de a semna acest document important”.

În continuare, au luat cuvântul prim-vicepreşedinţii formaţiunii, Alexandru Tănase şi Iulian Fruntaşu; preşedintele Asociaţiei „Juriştii pentru drepturile omului”, Vitalie Nagacevschi; vicepreşedintele raionului Cimişlia, Maria Culeşov; primarul satului Manta, Cahul, Ion Neagu, precum şi numeroşi alţi reprezentanţi din raioanele şi satele republicii. În discursurile lor, ei au constatat că puterea comunistă de la Chişinău a transformat R. Moldova într-un adevărat ghetou. „Totuşi, vocea poporului este vocea lui Dumnezeu”, a menţionat unul dintre vorbitori. Această voce va cere insistent ca guvernarea să respecte drepturile şi libertăţile cetăţenilor.

Adunarea a adoptat câteva rezoluţii: pentru asigurarea libertăţii circulaţiei în zona de frontieră a Uniunii Europene; cu privire la represiunile politice împotriva PLDM şi cu privire la situaţia creată în agricultură, în urma majorării constante a preţurilor la carburanţi. Manifestarea a decurs în mod paşnic şi civilizat (Nicolae Roibu). //http://www.timpul.md

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.