Moldova.ORG – Asistăm în prezent la un faliment politic al actualei elite, or, clasa politică de la Chişinău declară la nivel oficial că fără suportul unei structuri externe (e vorba preponderent de UE) nu este în stare să soluţioneze niciuna din problemele stringente ale societăţii moldoveneşti, a declarat preşedintele Fundaţiei "Europa Liberă", Chiril Lucinschi, în cadrul Mesei Rotunde – “Vectorul occidental: şansele integrării europene ale R. Moldova”, organizată săptămâna aceasta, la Chişinău, de ONG Institutul Social Democrat (ISD).
Chiril Lucinschi a constatat cu regret că cetăţenii R. Moldova nu au o înţelegere clară a necesităţii de integrare în UE. Majoritatea dintre aceştia percep integrarea în UE doar ca pe o salvare în soluţionarea problemelor de ordin social-economic cu care se confruntă, fără să conştientizeze apartenenţa la un sistem de valori, la o civilizaţie europeană, la ideile supremaţiei legii, proprietăţii private, pluralismului politic.
În cadrul Mesei Rotunde, preşedintele Partidului Social Democrat din R. Moldova, Dumitru Braghiş, a menţionat, în intervenţia sa, că R. Moldova nu poate satisface integral, de una singură, criteriile de aderare la UE. De aceea, e nevoie, în opinia lui, de un Plan Marshall pentru R. Moldova, în care Marile Puteri ar oferi ajutor financiar, logistic necesar integrării europene. Şi totuşi, suţine Dumitru Braghiş, R. Moldova are nevoie înainte de toate de voinţă politică, de o viziune clară asupra viitorului ţării, care lipseşte în prezent actualei guvernări.
Directorul Institului Social Democrat, Bogdan Ţârdea, a menţionat, la rândul său, că au existat mai multe etape şi modele de integrare europeană. Unele state sau integrat abia după ce au intrat în NATO, altele, precum Austria, Finlanda, Cipru, Malta, dimpotrivă, au reuşit să se integreze în UE, păstrându-şi statutul de neutralitate. În toate cazurile au existat, însă, o identitate naţională clară, o voinţă politică şi un consens naţional pentru aderarea în mod conştient la un sistem de valori democratice, de reforme structurale profunde.
Mai mult decât atât, suţine Bogdan Ţârdea, pentru accelerarea procesului de integrare, în Polonia, Cehia, ţările baltice, o parte din disidenţi s-au reîntors acasă, unii dintre aceştia devenind chiar preşedinţi de stat. Ţârdea consideră că şansele R. Moldova de integrare în UE vor spori considerabil atunci când la Chişinău va exista o voinţă politică în vederea identificării unui consens pe axa – Rusiei-SUA-UE asupra integrării europene şi a statutului de neutralitate al R. Moldova. – Moldova.ORG