Moldova Suverana publica un editorial din care citim ca „Chisinaul a realizat, in ansamblu, un progres bun in majoritatea domeniilor prevazute de Planul de Actiuni RM-UE, desi mai exista sfere unde se impune continuarea reformelor”.
Concluzia, scrie editorialistul, figureaza in Raportul de Progres privind implementarea Planului de Actiuni, prezentat, joi, de Comisia Europeana.
„S-au facut pasi importanti in asigurarea respectarii drepturilor omului si libertatilor fundamentale, Moldova implementand cateva conventii internationale in acest domeniu.
Cresterea economica a ramas puternica in pofida efectelor negative ale socurilor externe, inclusiv seceta apriga”, se mentioneaza in Raportul citat de Moldova Suverana.
In concluzia Raportului citat, se mai spune ca „Moldova a continuat sa coopereze impreuna cu UE in toate aspectele ce tin de solutionarea problemei transnistrene, inclusiv cu Misiunea Uniunii Europene de Asistenta la frontiera moldo-ucraineana, misiune care ajuta la asigurarea administrarii transparente a acestui hotar”.
In acest context, mai citim ca „au fost salutate si masurile de incredere intr-un sir larg de domenii, propuse, in toamna lui 2007, de presedintele moldovean, Vladimir Voronin, fapt ce constituie „o contributie importanta in procesul de solutionare” a diferendului transnistrean”, noteaza Moldova Suverana.
In continuare, Moldova Suverana scrie ca, potrivit Comisiei Europene, „implementarea efectiva a reformelor ramane o provocare”. In acest sens, „au fost evidentiate domeniile reformei justitiei, luptei impotriva coruptiei, asigurarii libertatii presei (in special, a politicii editoriale a Companiei Publice „Teleradio-Moldova”) si imbunatatirea business-ului si climatului investitional”.
„In cadrul Politicii Europene de Vecinatate, tara noastra beneficiaza din partea UE, in perioada 2007-2010, de un suport financiar in valoare de peste 250 milioane de euro. Doar in 2007, Comisia Europeana a oferit 45 de milioane de Euro, in special asistenta macro-financiara Moldovei ca urmare a problemelor comerciale majore generate de crizele gazului si a vinului”, noteaza, in final, Moldova Suverana. // DECA-Press