Moldova.ORG – R.Moldova trebuie să insiste mai mult asupra asigurării libertăţii presei, combaterii corupţiei şi îmbunătăţirii climatului investiţional. Acestea sunt capitolele la care R.Moldova are restanţe în rezultatul implementării Planului de Acţiuni în cadrul Politicii Europene de Vecinătate (PA PEV). O declaraţie în acest sens a făcut joi, 3 aprilie, Comisarul pentru Relaţii Externe şi Politica Europeană de Vecinătate, Benita Ferrero-Waldner, în cadrul unei conferinţe de presă, transmisă în direct pentru jurnaliştii de la Chişinău de către Delegaţia Comisiei Europene.
„Trebuie să spun că Moldova demonstrează o puternică vointă politică de a merge mai departe, dar mai sunt încă multe de făcut în domeniul libertăţii presei, combaterii corupţiei şi îmbunătăţirii climatului investiţional”, a declarat Comisarul European. În Raport se recomandă implementarea corectă a Codului Audiovizualului şi promovarea pluralismului de opinie în mass-media, în special, la Teleradio-Moldova. De asemenea, se recomandă licenţierea de o manieră transparentă şi proporţională a radiodifuzorilor. Pe de altă parte, chiar dacă R.Moldova a înregistrat în 2007 un spor al investiţiilor străine directe, există bariere serioase la iniţierea afacerilor, datorate, în particular, birocraţiei, cerinţelor administrative împovărătoare şi controalelor arbitrare a investitorilor.
Benita Ferrero-Waldner a sublinicat că R.Moldova, alături de Ucraina, Georgia şi Maroco a realizat şi succese în implementarea Planului de Acţiuni în cadrul Politicii de Vecinătate, situându-se printre primele din cele 12 ţări cu care Uniunea Europeana are încheiate Acorduri de Parteneriat si Cooperare. „Există progrese, dar ne aşteptăm la mai mult”, a spus oficialul european, menţionând că UE va începe sa reflecteze asupra unui nou acord cu R.Moldova, unul mai amplu decât actualul. Pentru progresele înregistrate, R. Moldova va putea beneficia, împreună cu Ucraina, Georgia şi Maroco, de 50 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. Astfel, UE premiază anual statele partenere care au obţinut cele mai bune rezultate în implementarea politicilor europene. Deocamdată nu se cunoaşte care va fi cota parte ce va reveni fiecăreia dintre părţi. Ţinând cont de faptul că, pentru anii 2007-2010, sunt planificate fonduri de peste 250 milioane de euro în cadrul Instrumentului Politicii Europene de Vecinătate, Comisarul European a mai declarat că în 2009 ar putea creşte şi fondurile alocate pentru R. Moldova.
Rapoartele de progres ale ţărilor cu care Uniunea Europeana are încheiate Acorduri de Parteneriat si Cooperare sunt de referinţă nu doar pentru Uniunea Europeană, dar şi pentru Banca Mondială, ONU şi SUA. Acestea au fost date publicitatii la Bruxelles. —
Moldova.ORG